Lajčak više ne govori o mesecima za postizanje sporazuma Kosova i Srbije

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Kako su za RSE rekli učesnici sastanka, Miroslav Lajčak planira da nastavi proces odmah nakon formiranja kosovskih institucija, ali je upozorio da se, kako je rekao, radi o nastavku procesa od trenutka gde je dijalog stao a “nikako od početka, od nule”.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog, je zemljama članicama EU dao do znanja da ne očekuje ubrzo postizanje dogovora o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

On je prošle nedelje govorio pred ambasadorima EU u Političkom i bezbednosnom komitetu kako bi podneo izveštaj o svom skoro jednogodišnjem radu.

Prema izvorima Radio Slobodna Evropa (RSE), Lajčak je priznao pred ambasadorima da ne može više da govori o vremenskim okvirima za postizanje sporazuma.

“On (Lajčak) je ovo obrazložio nastalom političkom situacijom na Kosovu i potrebom da se formiraju nove institucije ali i time da će trebati vremena da obe strane objasne građanima kakvi kompromisi su potrebni”, rekao je za RSE jedan izvor koji je učestvovao na sastanku.

Lajčak je imenovan za specijalnog predstavnika EU 2 aprila 2020 godine, sa načelnim mandatom od godinu dana. On ali i Josep Borell (Žozep Borelj), šef evropske diplomatije i čijem potrfelju pripada dijalog Prištine i Beograda, su u nekoliko navrata početkom prošle godne najavljivali postizanje sveobuhvatnog sporazuma u “roku od nekoliko meseci”.

Zemlje članice EU će najverovatnije Lajčaku produžiti mandat, koji mu ističe 31 marta 2021.

EU ohrabrena signalima iz Washingtona

Na sastanku ambasadora EU i Miroslava Lajčaka bilo je govora i o pristupu nove američke administracije procesu dijaloga.

Američki predsednik Džo Bajden je potvrdio da podržava briselski dijalog, a američki zvaničnici su potvrdili da će nastaviti da podržavaju Kosovo i Srbiju u pregovorima o postizanju sveobuhvatnog rešenja.

Evropski zvaničnici, kako je rečeno RSE, sa olakšanjem su primili poruke iz američke prestonice kojima se potvrđuje da će Brisel voditi dijalog Prištine i Beograda.

Specijalani EU predstavnik za dijalog, Miroslav Lajčak je na sastanku naveo da računa na američku pomoć u ovom procesu te da očekuje da više neće biti “ ‘sabotaže’ iz Washingtona kao što je bio slučaj sa prethodnom administracijom”.

U toku administracije bivšeg američkog predsednika Donalda Trumpa (Tramp), normalizacija odnosa između Srbije i Kosova je vođena na dva koloseka: u Briselu i Washingtonu.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je više puta priznao da ne postoji komunikacija sa ekipom bivšeg specijalnog američkog izaslanika za dijalog, Ričardom Grenelom.

Zastoj u dijalogu od septembra – nastavak nakon kosovskih izbora

Miroslav Lajčak je pred ambasadorima EU takođe potvrdio da bez obzira na uspešnu obnovu dijaloga u julu 2020 godine, proces je zastao u septembru te godine, kada je održana poslednja runda na najvišem političkom nivou.

Podsetimo, na poslednjem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdullaha Hotija koji je održan 7 septembra 2020, srpska strana je pokrenula pitanje Zajednice srpskih opština na Kosovu (ZSO).

Nakon povratka u Prištinu, kosovska strana više nije bila spremna da nastavi sa raspravom oko ove teme, i više nije bilo susreta na najvišem političkom nivou iako je Lajčak ciljao da se srpski predsednik i kosovski premijer sastaju svake treće nedelje.

U svetlu pada vlade Kosova krajem prošle godine i raspisanim izborima, koji će biti organizovani 14 februara, Miroslav Lajčak je i potvrdio pred ambasadorima da ne namerava da organizuje nikakav susret u kontekstu dijaloga pre nego što Kosovo dobije nove institucije.

Kako su za RSE rekli učesnici sastanka, Miroslav Lajčak planira da nastavi proces odmah nakon formiranja kosovskih institucija, ali je upozorio da se, kako je rekao, radi o nastavku procesa od trenutka gde je dijalog stao a “nikako od početka, od nule”.

Čitajte više