Biden ni prstom nije mrdnuo da pomogne Evropi

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Angela Merkel je još 2017. za vrijeme Donalda Trumpa konstatovala da Evropa mora da uzme svoju sudbinu u svoje ruke. To pogotovu važi sada za vrijeme pandemije i - iako je Biden predsjednik SAD, smatra Dijana Roščić.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Sjedinjene Američke Države trenutno imaju (previše) vakcina. Od oko 57,5 ​​miliona raspoloživih vakcina iskorišteno je samo oko 35 miliona (3. februar). U SAD se skoro jednako koriste Moderna, čisto američki proizvod i vakcina Biontech-Pfizer. Ta vakcina je plod istraživačkog rada mlade i relativno male kompanije Biontech u Mainzu u Njemačkoj koju je, uglavnom u Evropi, zajedno sa američkim farmaceutskim gigantom Pfizerom razvila za izlazak na tržište. Vakcina se sada proizvodi u tri velike fabrike u SAD i u jednoj fabrici u Belgiji.

Velika Britanija je prije samo nekih mjesec dana i ekonomski završila Brexit – izlazak iz EU. I ta zemlja takođe vakciniše što brže može. Nema govora o nedostatku vakcine: AstraZeneca ima dvije fabrike u Velikoj Britaniji, a vakcine Biontech-Pfizer – uvoze se iz Belgije.

Nedostatak vakcina u EU – još najmanje dva mjeseca

Njemačka i cijela Evropska unija – gdje nema dovoljno vakcina – gledaju to i čudom se čude. „Šta se to kod nas desilo?” – pitaju se građani, mediji i nemali broj političara. Nezadovoljstvo je raslo, podstaknuto sve lošijim vijestima posljednjih nedjelja – prije svega ne baš uvjerljivim izvještajima farmaceutske industrije o razlozima za kašnjenje isporuka vakcina.

Tako više ne ide! Da bi se razjasnilo zašto nema vakcina sazvan je takozvani samit o vakcinama – virtuelna diskusija sa predstavnicima farmaceutske industrije, Evropske komisije, te savezne vlade i pokrajinskih vlada Njemačke.

Sad nam je sve jasno. Gledano tako, taj samit je bio uspješan. Jer sada znamo: U Njemačkoj i Evropskoj uniji nedostajaće vakcina još najmanje dva mjeseca. Sada čak ne bi pomoglo ni više novca, rekla je kancelarka koja je vakcinaciju uzela pod svoje.

Ali, Angela Merkel je rekla i sljedeće: „Morate da vidite da SAD imaju situaciju sa svojim ratnim zakonom, pa jedva da izvoze u treće zemlje. Evropa je upućena na svoje fabrike vakcina. I na sreću, mi imamo te fabrike. Možemo stvarno da budemo srećni zbog toga. Ali Evropa nema bezbroj takvih fabrika”.

Prosto rečeno: Njemačka i EU su za svoje saveznike i prijatelje trećerazredni partneri. I u ovim teškim vremenima prepušteni su svojoj sudbini. Otriježnjujuće. I iznenađuje što ovo nije naišlo na jači odjek u medijima.

America First i dalje važi

Da je bar Donald Trump još uvijek predsjednik SAD – to bi bilo lakše podnijeti. Ali Joe Biden, kojeg je Evropa tako nestrpljivo očekivala, ni prstom nije mrdnuo da nam pomogne. Biden želi da se u prvih 100 dana na vlasti vakciniše 100 miliona Amerikanaca i nastavlja da zabranjuje izvoz vakcina. Dakle i dalje važi “America first”!

Zato i pod predsjednikom Bajdenom i dalje važi upozorenje Angele Merkel od maja 2017. Poslije prvog samita G7 sa Donaldom Trumpom u Taormini na Siciliji ona je rekla:

„Odavno su prošla vremena kada smo mogli potpuno da se oslonimo na druge. Mi Evropljani zaista moramo svoju sudbinu da uzmemo u svoje ruke”.

Neće sve biti kao nekada

Četiri duge godine većina Evrope se mučila sa Donaldom Trumpom i nadala se da Britanci možda ipak nisu ozbiljno mislili da odu iz EU. Ali sada – nakon turbulentnih nedjelja – uslijedilo je grubo buđenje: Britanci su zaista otišli, a pod  Josephom Bidenom neće sve automatski biti kao nekada.

Čim Evropa toga postane svjesna, može biti samo bolje. A već sad se vidi da će biti bolje: Moderna započinje proizvodnju vakcina u Španiji. Nova fabrika Biontech-Pfizer u Marburgu treba da počne sa radom krajem februara. Sanofi u Francuskoj, Bayer u Leverkusenu – i oni će proizvoditi vakcine. Ne za nekoliko dana i ne neku koju su sami razvili – ali će je praviti za cijelu Evropu i njene partnere u svijetu.

Čitajte više