Slijedi uređenje enterijera Đalovića pećine

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Decenijama nepravedno zapostavljene podzemne odaje Đalovića pećine biće središte crnogorskog turizma. Posla još ima ali je država stala iza zahtjevnog poduhvata.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovih dana završeno je probijanje ulaza u Đalovića pećinu. Zahtjevan i kompleksan posao, vrijedan 20 miliona eura, ulazi u najzahtjevniju fazu, a to je uređenje enterijera najatraktivnijeg speleološkog blaga Crne Gore. Probijanjem ulaza u podzemne prostorije i dvorane Đalovića pećine, Bijelo Polje sve je bliže valorizaciji prirodnih potencijala kojima će podstaći kako lokalni tako i regionalni razvoj turizma.

Iskusni bjelopoljski speleolog Željko Madžgalj istraživanju podzemnih dvorana i kanala posvećen je više od dvije decenije. Upoznao se sa raskošnim nakitima brojnih špilja , ali je prvi susret sa Đalovića pećinom bio sudbonosan za njegova dalja proučavanja. Tada još uvijek skrivena i neistražena jama bila je izazov za mladog speleologa koji se godinama zalagao za valorizaciju tog prirodnog dragulja. Vodenim putevima ulazio je u pećinu preko 100 puta ali je dan u kojem je probijen ulaz u podzemne prostorije za njega poseban.

Nakon probijanja ulaza u pećinu dugu 20. metara, slijedi najzahtjevniji posao a to je uređenje enterijera kojim je predviđena montaža specijalnih staza i rasvjete. Prirodni ambijent biće u potpunosti sačuvan. Najatraktivnije speleološko blago u svojoj prirodnoj formi posjetiocima će biti otkriveno u dužini od 800. metara.

Đalovića pećina sa šest dvorana visokih i do 60. metara, stalagnitima koji dostižu visinu do 11 metara,jedan je od najvećih turističkih potencijala sjevera.

Decenijama nepravedno zapostavljene podzemne odaje Đalovića pećine biće središte crnogorskog turizma. Posla još ima ali je država stala iza zahtjevnog poduhvata.

Iako na turističkim mapama ima mnogo atraktivnih jama, sa dobro isplaniranom promocijom Bijelo Polje može uspješno da komercijalizuje speleološki turizam i podstakne lokalni razvoj. Đalovića pećina definisana je kao lokalitet koji će u skorije vrijeme popularizovati veliki potencijal sjevera.

Čitajte više

Sećamo se izjava prethodnog patrijarha Irineja o Kosovu kao zemlji koja je „natopljena našom krvlju“, te da stoga „ne mogu oni njome vladati“ ili o načelu da „ono što je silom oteto, silom se i vraća“.
Razgovaralo se o tome u kojoj meri vlast promoviše govor mržnje, kako se taj govor odomaćio u Skupštini Srbije, pa se poslanici takmiče ko će izreći više uvreda na račun opozicije i kritičara vlasti, kakav je uloga tabloida i desničarskih portala u širenju govora mržnje...
Srce mi je slomljeno, misli Nel. Ali u našoj porodici ne kažemo: „Srce mi je slomljeno“. Mi kažemo: „Ima li keksa?“ Mora se jesti. Mora se mrdati. Mora se misliti na nešto drugo.