Velika samostalna izložba Lale Raščić u Göteborgu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
S feminističkom perspektivom, Lala Raščić crpi inspiraciju iz obrtničkih tradicija, drevnih mitova i folklornih običaja, koje reinterpretira i rekreira u vlastitom i osebujnom vizualnom iskustvu.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

U subotu, 6. februara bit će upriličena velika samostalna izložba umjetnice Lale Raščić The more tongues you silence, the more they talk u u Röda Sten Konsthall u Göteborgu. Online otvorenje izložbe bit će upriličeno u 12h, a program otvorenja i link na događaj možete pronaći na ovom linku za Facebook- Event.

Nakon eventa bit će upriličen razgovor sa Lalom i kustosicom izložbe, Amilom Puzić.

Drevne folklorne priče, mitološke figure i feministička teorija polazišta su u radu Lale Raščić, gdje su Medusa i Arahna dva značajna izvora nadahnuća. U saradnji s muzičkim ansamblom Göteborg Baroque predstavlja novu umjetničku produkciju temeljenu na operi Claudia Monteverdija The Coronation of Poppaea (1642). Naslov izložbe citat je jednog od likova u operi, filozofa Seneke. Citat koji je vrlo aktualan uprkos starosti od 400 godina.

Izložba također obuhvata starija djela s raznim ekspresijama i materijalima, poput zvučnih instalacija i kinetičkih skulptura koje djeluju u igrama sjena, video zapisima i crtežima.

S feminističkom perspektivom, Lala Raščić crpi inspiraciju iz obrtničkih tradicija, drevnih mitova i folklornih običaja, koje reinterpretira i rekreira u vlastitom i osebujnom vizualnom iskustvu. U svom radu ispituje ograničena prava žena u javnoj sferi i to kako je zapadnjačka kultura oblikovala, ušutkala i isključila žene iz središta moći. Ovo će biti prva izložba u ovoj godini u galeriji Röda Sten Konsthall. Ove godine se slavi i 400 rođendan Göteborga i 100 godina od uspostavljanja ženskog prava glasa u Švedskoj.

Izložba će biti otvorena do 5.4.2021.

Čitajte više

Budući da su žene izloženije negativnim posljedicama ekonomske krize uzrokovane pandemijom, manifest je od europskih čelnika zatražio da zaustave trend produbljivanja rodnih nejednakosti kroz deset točaka.
Meksiko želi do kraja godine, nakon Kube, biti druga zemlja u Latinskoj Americi koja će razviti sopstveno cjepivo protiv korone. Tračak nade ili samo propaganda?
Dugogdišnji bugarski premijer Bojko Borisov nije mogao da sastavi vladu, ali nisu mogle ni druge političke snage. Mjesec dana poslije parlamentarnih izbora jasno je da će birači ponovo morati na birališta.
Njemačka i Francuska su godinama bile zemlje, koje su ulagale napore za mirno rješenje ukrajinskog konflikta. Sada je pak američki predsjednik Džozef Bajden preuzeo vodeću ulogu.