Kako se Inuiti bore za očuvanje svoje kulture i tradicije

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
U proleće, kad životinje migriraju na sever, a sunce nikad ne zalazi, Inuiti vode svoju decu na višenedeljna kampovanja po kanadskom Arktiku. Tom prilikom ih uče lovačkim veštinama i kulturnim vrednostima koje se prenose s kolena na koleno već više od 5.000 godina.
Foto: Akejša Džonson
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

U poslednje tri decenije otopilo se čak 95 odsto višegodišnjeg leda, najdebljeg (i najstarijeg) tipa leda, na kome počiva čitav arktički morski ekosistem. Stariji Inuiti ne mogu više da predvide sigurne putanje po istanjenom ledu, a menjaju se i životinjski migracioni obrasci. Budućnost leda – a samim tim i onih koji žive na njemu – potpuno je neizvesna.

Pukotina u morskom ledu iziskuje veliki oprez prilikom prelaska preko nje, baš kao što to radi Olajuk Nakitarvik, dok na kamutik sankama vuče svog unuka i sve neophodne zalihe za kampovanje. I njegova žena Marta, iako bolešljiva i slaba, bila je uporna da i ona krene kako bi budućim generacijama prenela što više svog velikog znanja o preživljavanju u divljini.

Prenošenje drevnih veština lova i preživljavanja postaje veoma bitno u vreme kada takva znanja nestaju. Cilj ovakvih kampovanja jeste da se obezbedi opstanak inuitskih tradicija čak i ako nestane leda.

Reportažu PRE NEGO ŠTO SE OTOPI objavljen je u štampanom izdanju National Geographic Srbija u septembru 2019. godine.

Čitajte više