Završeno probijanje ulaza u Đalovića pećinu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Probijanjem ulaza u Đalovića pećinu za potrebe turističke valorizacije stvaraju se uslovi za početak najzahtjevnije faze projekta, koja obuhvata uređenje unutrašnjosti pećine u dužini od oko 800 metara, saopšteno je iz Opštine Bijelo Polje.
Foto: Opština Bijelo Polje
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Predsjednik bjelopoljske Opštine, Petar Smolović, kazao je da je to veoma značajan dan za Bijelo Polje i Crnu Goru, jer se stvaraju uslovi za ulazak u najzahtjevniju fazu projekta Đalovića pećina.

“Kao što ste upoznati završen je put, završeno je elektrosnadbijevanje, završava se vizitoring centar, ali je upravo ulazak, odnosno proboj ovog tunela koji ulazi u srce pećine ključan za finiširanje projekta“, rekao je Smolović.
Projektom uređenja Đalovića pećine je predviđena montaža specijalnih staza i rasvjete, pri čemu će se maksimalno čuvati unutrašnjost pećine i prirodnog ambijenta.

Speleolog Željko Madžgalj kazao je da to nije obična pećina, već je u svjetskim i evropskim razmjerama dar prirode.
“Mi smo kao država Crna Gora i Opština Bijelo Polje uložili velike napore da bi došli do ove faze. Ovo nije jednostavan projekat i često se govori o tome da je prvi uslov za valorizaciju pećine pristupačnost, a mi vidimo koliko je uloženo da se dođe do ove faze. Ovo je jedan od najzahtjevnijih projekata, ne samo u turizmu, nego uopšte građenivnski poduhvat u Crnoj Gori”, kazao je Madžgalj.

Smolović je naveo da je zadovoljan viđenim nakon što je prvi put ušao u dio pećine koji će biti dostupan posjetiocima.

“Ja sam imao ranije priliku da prolazim kroz kanjon Bistrice i dolazio sam do samog ulaza u pećinu. Ovo što sam danas vidio je zaista impozantno i mi smo prošli nekih 300 metara koji se mogu proći u ovoj fazi i ovo svako treba da doživi”, rekao je Smolović.
Madžgalj je podsjetio da je ideja tog projekta da se u svim fazama maksimalno zaštiti klisura i pećina, što će prema njegovim riječima, bez ikakve dileme, biti najbolji turistički proizvod u Crnoj Gori.

“Sve pećine da se spoje u Crnoj Gori na jednu stranu, vjerovatno ne bi imale potencijal i ljepotu kao Đalovića pećina. Mi smo veoma ponosni što ćemo imati u skorijoj budućnosti čime da se pohvalimo i ovo će biti projekat koji će generisati sve ostale grane, posebno turizma i ugostiteljstva”, kazao je Madžgalj.

U okviru zahtjevnog projekta valorizacije Đalovića pećine, u toku je izgradnja žičare od manastira Podrvh do servisnog objekta ispred ulaza, ugostiteljsko-servisnog objekta na obali Bistrice, kao i rekonstrukcija puta Gubavač-Bistrica sa gradnjom novog mosta na Bistrici.

Ranije je završena izgradnja elektroenergetske infrastrukture, uključujući trafostanicu Bistrica i put Bistrica-manastr Podvrh. Ukupna vrijednost svih ugovorenih radova je oko 23 miliona eura.

Čitajte više