Filmovi CODE i HIVE ispisali historiju na Sundance Film Festivalu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Hive je bazirana na istinitoj priči o životu Fahrije Hoti, Albanke koja se, nakon što je izgubila muža u ratu, bori da ponovo izgradi svoj život pored svih poteškoća na patrijarhalnom Kosovu.
Filmovi CODE i HIVE ispisali historiju na Sundance Film Festivalu_601b6eb61cd85.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Porodična dramedija CODA, u režiji i prema scenariju Siân Heder, na ovogodišnjem je Sundance Film Festivalu, na virtuelnoj dodjeli, dobila veliku nagradu žirija, nagradu za režiju, nagradu publike te posebnu nagradu žirija za najbolji ansambl u kategoriji američke drame, čime se upisala u festivalsku historiju. Ovo je prvi film u historiji Sundancea koji je osvojio tri glavne nagrade u kategoriji američke drame. Uz to je osvojio i posebnu nagradu žirija za najbolji ansambl.

U kategoriji stranog filma tri nagrade je osvojila kosovska drama Hive, koja je nagrađena za najbolji film, koja je dobila i nagradu publike te nagradu za režiju Blerti Basholli, što je prvi put u historiji te kategorije. Hive je bazirana na istinitoj priči o životu Fahrije Hoti, Albanke koja se, nakon što je izgubila muža u ratu, bori da ponovo izgradi svoj život pored svih poteškoća na patrijarhalnom Kosovu.

Neopisivo je kad dobijete nagradu svog omiljenog filmskog festivala. Voljela bih ovu nagradu podijeliti s cijelim timom, glumicama i glumcima, posebno sa Fahrije Hoti koju držim u srcu od prvog trenutka od kad sam je upoznala, rekla je rediteljica prilikom online ceremonije dodjele nagrada.

Nagradu za scenarij u kategoriji američke drame na Sundanceu dobili su Ari Katcher i Ryan Welch (On the Count of Three), a nagradu za najboljeg glumcaClifton Collins Jr. (Jockey). Nagradu za najbolji američki dokumentarac dobio je Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised), koji je dobio i nagradu publike. Film potpisuje bubnjar benda Roots Ahmir ‘Questlove’ Thompson, a govori o Harlemskom kulturnom festivalu 1969. Najboljim stranim dokumentarcem proglašen je dokumentarno-animirani film Flee Jonasa Pohera Rasmussena o Aminu, izbjeglici iz Afganistana koji živi u Danskoj sa zaručnikom.

Čitajte više