Obilježen Dan novinara Sandžaka

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Povodom obilježavanja Dana novinara Sandžaka u prostorijama redakcije Sandžak televizije upriličen je svečani prijem za novinare i medijske radnike.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Direktor Sandžak televizije Salahudin Fetić ističe da je stanje novinara u Sandžaku na vrlo nezavidnom nivou ali se nada da će se svijest i stanje promijeniti jer još uvjek postoje novinari koji se vode moralnim načelima, novinarskim kodeksima i prije svega ljudskim osjećanjima.

„Na naše zadovoljstvo, pored kolega iz media okupljenih oko Sandžak media a to su Sandžak televizija, Glas Islama, Ref-Ref radio i Agencija SANA, imali smo zadovoljstvo i čast da su nas posjetili kolege iz Sandžačke tv mreže iz Tutina ali i kolege iz Igman televizije iz Sarajeva. Na tom svečanom prijemu smo se prisjetili jedne teške godine koja je iza nas, svih izazova sa kojima smo se susretali pogotovo onih izazova sa kojima su se susretali naši novinari na terenu. Izrazili smo jednu veliku zahvalnost svima, na požrtvovanosti, radu i nesebičnom zalaganju, zahvaljujući kojim smo uspjeli da prebrodimo sve te izazove sa kojima smo se susretali. Razgovarali smo na razne teme, sa kolegama iz drugih televizija dogovarali neku vrstu ili vid saradnje. Želimo onako kako smo danas u jednom lijepom i prijateljskom ambijentu razgovarali, ambijentu priznavanja dobrih rezultata, želimo da nam i naredna godina, kada smo mi novinari u pitanju tako i protekne“.

Prva novinarka koja je ušla u crvenu zonu covid bolnice u Novom Pazaru u jeku epidemije, Alma Sofić, pokrenula je lavinu i od tada ništa nije isto. Od kolektiva Sandžak televizije dobila je zahvalnicu i simboličan poklon za predan rad i požrtvovanje, kao i kolege urednik Rejhan Zećović i kamerman Anel Nezović.

„Posebno sam zaista počastvovana i obradovana nagradom koju sam danas dobila ispred čitavog kolektiva. To nije samo moja nagrada, to je nagrada za ovu televiziju, za sve moje kolege, za moju djecu, za sve one ljude koji su u junu i julu bili uplašeni i preplašeni, ne znajući šta se to dešava. Mi nismo ušli tada u bolnicu kako bi napravili senzaciju ili bil najgledanija televizija. Mi smo ušli kako bi pokazali ljudima istinu i odmah nakon našeg ulaska usledila je reakcija. Imali smo jučer u našoj emisiji gošću dr. Lejlu Ćeranić, žao mi je što drugi prepoznaju ono što neko uradi a sredina to ne zna da cijeni. Mi nismo ušli da bi nam se neko zahvaljivao, nagrađivao već radi istine. Od svega nam je trebalo bar jedno svaka vam čast, hvala bogu da ste živi i ako ništa, stisak ruke“.

Novinar Sandžačke TV mreže, Faris Rešović ponosan na rad svih kolega i nada se da će naredni period biti bolji za sve.
„Ja bih hteo da kažem da je i naša televizija odnosno Sandžačka TV mreža iz Tutina, naravno kao i svi mediji, prošla jedan vrlo turbulentan period u protekloj godini. Sve je to počelo sa korona virusom, pa je bila izborna kampanja. Specifičnost naše televizije je bila ta što pri kraju prošle godine ušli u jedan ozbiljan proces promjene vlasničke strukture a koji je na svu sreću po nas zaposlene i po građane Tutina završen uspješno. Mi smo bukvalno od početka ove godine krenuli u jedan novi pohod, u jedan novi istraživački poduhvat kada se radi o novinarstvu i mislim da smo napravili jedan dobar start i da ta priča ide jednim pozitivnim smjerom. Naravno, drago mi je što smo danas bili pozvani i bili gosti vaše televizije i vaše medijske kuće. Razmjenili smo pozitivna iskustva i drago mi je da smo i mi prepoznati kao jedna ozbiljan televizija na medijskom nebu Sandžaka“.

Podsjećamo da se ovaj datum obilježava u znak sjećanja na 1. februar 1932. godine, kada je u Prijepolju izašao prvi broj lista “Sandžak”.

Čitajte više