Nova Google alatka mapira gradove sa ogromnom potrebom za drvećem

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Inovativna Gugl alatka osmišljena je da pomogne gradskim sredinama da snize temperaturu na svojim ulicama kako bi se olakšao život stanovnicima, ali i kao globalna inicijativa da se pozitivno utiče na sve izraženije klimatske promene.
Foto: Shutterstock
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Enviromental Insights Explorer mapira gradove sa ogromnom potrebom za bujnijom vegetacijom kako bi se usporilo i umanjilo zagrevanje.

Pored sve većeg zagađenja vazduha, globalno zagrevanje je najuticajniji faktor negativnih klimatskih promena. Pojava urbanih toplotnih ostrva usled velikog broja zgrada i asfaltnih površina navodi da se pod hitno sprovede plan proširenja zelenih gradskih površina. Zelene površine imaju nemerljivu korist za stanovništvo i planetu uopšte, a u gradovima stvara neophodne senke i dodatnu vlagu.

Cilj tima iz The Tree Canopy Lab je da se uz pomog Gugl snimaka iz vazduha mapira svako drvo u određenom gradu. Ukrštanjem informacija poput gustine naseljenosti i koja su to naselja najosetljivija na visoke temperature, želi se pomoći gradovima da saznaju gde treba zasaditi novo drveće.

Prvo ispitivanje sprovedeno je u Los Anđelesu, a podaci govore da više od polovine stanovnika LA-a živi u krajevima u kojima je manje od 10 odsto pod senkom drveća, a čak 44 odsto stanovnika živi u naseljima izloženim riziku od ekstremnih vrućina, piše Gradnja.rs.

U Srbiji za sada nema podataka po gradovima, ali Gugl je uputio poziv svim urbanistima širom sveta, kao i onima koji rade u gradskim upravama, da se prijave i ostvare saradnju. 

Čitajte više