Europarlamentarci: Željeli smo vidjeti što se zbiva na hrvatskoj granici

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Povodom učestalih prozivanja da Hrvatska provodi nasilno odvraćanje migranata kada oni preko “zelene granice” pokušavaju ući u Hrvatsku, kao i tvrdnji da se tom prigodom koristi i nasiljem, Europski parlament je pred nekoliko mjeseci najavio da će njihovo izaslanstvo doći u Hrvatsku i na licu mjesta provjeriti navode migranata i nevladinih udruga.
Europarlamentarci tvrde da su samo željeli vidjeti što se zbiva na granici (na fotografiji migranti u napuštenom, u ratu uništenom selu Bosanska Bojna, kod Velike Kladuše, u BiH, u blizini hrvatske granice)
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Četvero talijanskih europarlamentaraca, koji su došli u Hrvatsku provjeriti kako hrvatska policija postupa s migrantima, odbija tvrdnju hrvatske policije da su htjeli prijeći ”zelenu granicu” između Hrvatske i BiH kod mjesta Bojna, u čemu ih je hrvatska policija zaustavila u nedjelju (31. siječnja).

U pisanoj izjavi dostavljenoj Radiju Slobodna Europa (RSE) traže službenu ispriku od hrvatskih vlasti i najavljuju da će tražiti da europski organi provedu istragu.

Hrvatska policija i dalje, međutim, tvrdi da su zaustavljeni, jer su željeli prijeći “zelenu granicu”, što je zabranjeno i hrvatskim i europskim pravom.

U zagrebačkom Centru za mirovne studije (CMS) kažu kako ne mogu komentirati prirodu njihovog dolaska, ali mogu komentirati njihovo pojavljivanje upravo na tom dijelu vanjske granice Europske unije.

“Nama to na jedan način je indikacija. Ako njima nije omogućen pristup niti da se vidi područje iz kojeg ljudi dolaze i taj pojas granice gdje se push-backovi (nasilna odvraćanja) kontinuirano događaju, nama to je određeni indikator prikrivanja nezakonitih praksi koje se kontinuirano događaju na hrvatskim granicama”, kaže aktivistica CMS-a Ana Ćuća u izjavi za RSE.

Zatraženo očitovanje premijera

Četvoro talijanskih europarlamentaraca – Pietro Bartolo, Alessanda Moretti, Pier Francesco Majorino i Brando Benefei – su svi iz grupe europskih socijalista i demokrata (S&D) u Europskom parlamentu, kamo spadaju i hrvatski socijaldemokrati, koji su odmah tražili očitovanje premijera Andreja Plenkovića zbog tog događaja na granici.

Ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću to je na konferenciji za novinare u Zagrebu u nedjelju predvečer bio argument da kaže kako se nije radilo ni o kakvoj delegaciji Europskog parlamenta, nego o “stranačkoj stvari”.

Božinović, ali i načelnik Uprave za granicu u hrvatskom Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) Zoran Ničeno dopuštaju mogućnost da su europarlamentarci postupali sinhronizirano s migrantima s druge strane granice. Zoran Ničeno kazao je da su zaustavljeni 200 metara od granične crte i da je onda krenula rasprava.

“Oni su rekli da bi željeli vidjeti samu graničnu crtu. U to vrijeme – mi još uvijek istražujemo je li to povezano s tim događajem, ili je koincidencija – u dva navrata se organizirala određena skupina migranata sa BiH strane s namjerom da nezakonito pređu granicu na toj kontrolnoj točki”, izvijestio je šef granične policije.

Migranti su prije prelaska granice zaustavljeni intervencijom policije Bosne i Hercegovine.

Nema dokaza, ali biće rasprave

Hrvatska socijaldemokratska europarlamentarka Biljana Borzan, koja je supotpisala zahtjev za hitnim očitovanjem premijera Andreja Penkovića, kazala je u ponedjeljak (1. veljače) novinarima kako ništa nije dokazano, ali da će Hrvatska opet biti tema u Europskom parlamentu.

“Sada će opet biti rasprave, opet će se prozivati Hrvatsku. Dakle, nije ništa nije potvrđeno, ali dugo se o tome govori i ima dosta pritužbi koje su došle do Europskog parlamenta i o njima se već u nekoliko navrata tamo raspravljalo. Ovakav jedan incident dodatno dolijeva ulje na vatru”, kaže Biljana Borzan.

Četvero talijanskih članova Europskog parlamenta su prije odlaska na granicu posjetili prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu, a nakon incidenta s hrvatskom policijom otišli su preko službenog graničnog prijelaza u Bosnu i Hercegovinu.

Nakon što su posjetili nekoliko lokacija u Unsko-sanskom kantonu, ocijenili su da su uvjeti u kojima tamo boravi dio migranata neprihvatljivi i da se mora poduzeti mjere kako bi se to promijenilo.

Božinović je najavio da će o ovoj posjeti talijanskih europarlamentaraca tražiti i službeno očitovanje Europskog parlamenta.

Povodom učestalih prozivanja da Hrvatska provodi nasilno odvraćanje migranata kada oni preko “zelene granice” pokušavaju ući u Hrvatsku, kao i tvrdnji da se tom prigodom koristi i nasiljem, Europski parlament je pred nekoliko mjeseci najavio da će njihovo izaslanstvo doći u Hrvatsku i na licu mjesta provjeriti navode migranata i nevladinih udruga. Međutim, njihova se posjeta odgađa zbog epidemije korona virusa.

Izaslanstva Europskog parlamenta redovito su sastavljena od zastupnika iz više zemalja i iz različitih političkih grupacija zastupljenih u Europskom parlamentu, a njihov boravak u nekoj zemlji dogovara i organizira neko tijelo Europske unije.

U ovoj grupi bili su isključivo talijanski europarlamentarci iz samo jedne političke grupacije, a njihov posjet Hrvatskoj dogovarao je talijanski veleposlanik u Hrvatskoj.

Čitajte više