Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori postalo privatno vijeće jedne partije

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Bošnjački intelektualci, vjerski lideri i političari potpisnici su otvorenog pisma upućenog ministru pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimiru Leposaviću i zaštitniku ljudskih prava i sloboda Siniši Bjekoviću.
Akademik Rastoder: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori postalo privatno vijeće jedne partije_6018ae6dcfafa.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Zahtjev, pokretanje postupka za izmjene Zakona o ljudskim pravima i slobodama, te odlaganje započetih procedura oko izbora novih savjeta manjinskih naroda, zbog pandemije I, kako je navedeno, “nedovoljne transparetnosti procesa koji provode neovlašteni subjekti.”

– Prvo po zakonu početak sazivanja elektronske Skupštine treba oglasiti mnogo ranije nego što je to urađeno u ovom slučaju za manje od 30 dana. Drugo, čitavim procesom ne može upravljati onaj koji je direktan učesnik u procesu. To znači da je čitav izbor procesa vodila stranka koja je bila direktan kontrolor vijeća I dala sebi za pravo da raspiše izbore i vodi čitav proces, kaže akademik Šerbo Rastoder, jedan od potpisnika otvorenog pisma.

Bošnjačko nacionalno vijeće, naglašava, umjesto da postane predstavničko tijelo naroda, postalo vijeće jedne partije.

– Kao takvo jedini smisao tog Vijeća bio je sveden na to da uzima grantove za manjine koje je također kontrolisalo to vijeće. Ono nije ostvarilo funkciju I ulogu koju mu je dato ustavom. Naš je napor da od tog Vijeća napravimo predstavničko tijelo čitavog naroda.
Inače, među potpisnicima psima su predstavnici političkih stranaka pa čak i manji dio članova Bošnjačke stranke koju je, kako kaže akademik Rastoder, Vijeće privatizovalo i pretvorilo ga u svoju partijsku parapolitičku organizaciju.

Čitajte više