Bjeloruski mediji na udaru vlasti

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Već mjesecima stotine tisuća građana prosvjeduje protiv bjeloruskog vlastodršca Aleksandra Lukašenka. On slijedi strategiju čekanja, upotrebe sile i pritiska na novinare.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Julija Slutskaja, poznata bjeloruska novinarka i osnivačica “Pressekluba Bjelorusija”, je lišena slobode prije više od mjesec dana. 22. prosinca/decembra su ju u zračnoj luci u Minsku zaštitari odveli kroz crveni carinski koridor. Nakon toga 24 sata nitko nije znao gdje je i što se s njom događa. “Poslije smo saznali da su ju policajci ispitivali čitavu noć bez prisustva odvjetnika i nakon toga odveli do njezinog stana. Optužba: utaja poreza”, govori u razgovoru za DW novinarkina kćerka Aleksandra.

Kazneni progon kao sredstvo političkog pritiska

Državni istražitelji su odmah pronašli i “sudionike u zločinu”: njezine kolege s platforme “Presseklub Bjelorusija” koji su organizirali školovanje novinara djelomično i novcem Europske unije. Uhićena je i jedna Julijina kolegica, Ksenija Luzkina.

Aleksandra Slutskaja kaže da je njezinoj majci u zatvoru loše: sjedi u ćeliji s još sedam osoba, svi puše, gotovo bez dnevnog svjetla, u hladnoći. “Moja majka treba svoje tablete protiv alergije”, kaže Aleksandra Slutskaja. Ona kaže kako vlasti do sada nisu pokazale niti jedan dokument koji bi teretio njezinu majku.

Za aktiviste za ljudska prava u Bjelorusiji je to poznat oblik pritiska. “Nema dokumenata koji bi teretili Slutskaju. Ali u Bjelorusiji su optužbe za gospodarska kaznena djela poznati način vršenja političkog pritiska”, kaže predsjednik Bjeloruske udruge novinara Boris Goretzki za DW.

Belarus Proteste in Minsk
Bjeloruske vlasti bez dokaza drže novinarke i novinare u pritvoru

Uvijek iznova nestaju novinari

Slutskaja nije jedina. 12. siječnja/januara je nestao poznati bjeloruski novinar Andrej Aleksandrov. Njegov odvjetnik je tek dan kasnije saznao za uhićenje. Optužba glasi “grubo kršenje javnog reda u Minsku”. Kasnije je optužba preimenovana u “financiranje sudionika masovnih nereda”. Ni u ovom slučaju vlasti nisu predočile nikakve dokaze.

Optužbe idu na račun činjenice dau Bjelorusiji oni koji sjede u istražnom zatvoru moraju platiti za svaki dan boravka u državnoj ustanovi. Upravo se Aleksandrovu sada predbacuje da je pomagao “pobunjenike” time što je plaćao za njihov boravak u istražnom zatvoru.

Zaklada koja je stavila novac za uhićene na raspolaganja smatra optužbe apsurdnima. U tijeku istrage su pretresene i prostorije neovisne novinske agencije “Belapan” za koju radi Aleksandrov. Tom prilikom je zaplijenjeno i mnogo tehnike.

Belarus Protest in Mins
Lukašenko se na vlasti održava zahvaljujući lojalnom i brutalnom sigurnosnom aparatu

Julija Slutskaja i Andrej Aleksandroov su dva od devet novinarki i novinara koji su trenutno zatočeni u istražnom zatovru. Stotine njihovih kolega je posljednjih mjeseci osjetilo pritisak vlasti, represija i prijetnji. “Samo na izborni dan 9. kolovoza je uhićeno 363 novinara, 78 je odslužilo kazne kroz radnu obvezu”, kaže reporterka njemačkog tjednika Die Zeit Alice Bota pozivajući se na podatke neovisnih novinarskih udruga u Bjelorusiji.

Lukašenko, koji je na vlasti već 26 godina, se proglasio pobjednikom posljednjih izbora. Iako međunarodne i neovisne organizacije govore o nepravilnostima tijekom izbora i iako postoje velike dvojbe u zaključke izbornog povjerenstva.

Od tada stotine tisuće građana redovito prosvjeduje protiv Lukašenka. On se na vlasti održava zahvaljujući lojalnom i brutalnom sigurnosnom aparatu. Jedan od mehanizama održavanja na vlasti je i ciljano djelovanje protiv neovisnih novinarki i novinara i autora blogova.

Potrebna brza pomoć neovisnim medijima

Nevladina organizacija Reporteri bez granica je 20. siječnja/januara apelirala na njemačku vladu da “brzo i nebirokratski” pomogne neovisne medijske radnike u Bjelorusiji. Za ovu organizaciju je Bjelorusija trenutno najopasnija zemlja u Europi za novinare.

Njemačka vlada je u više navrata kritizirala tijek i ishod izbora u Bjelorusiji i sudjeluje u sankcijama protiv Lukašenka i njegovog režima. Ministarstvo vanjskih poslova je s 21 milijuna eura pomoglo razvoj civilnog društva u Bjelorusiji. Bjeloruski vlastodršci do sada nisu reagirali na pritisak izvana.

Čitajte više