Alan Ford – domaći mim

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Alan Ford ima kultni status u onoj nekadašnjoj, sada bivšoj Jugoslaviji. Da li je do izuzetnog Briksijevog prevoda ili do našeg mentaliteta, što se nekad čini da je patent za korupciju naš, ali – Alan Ford tako miriše na onu drugu stranu Jugoslavije.
Foto: Pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Prvi broj „Alana Forda” izašao je u maju 1969. godine. Osmislili su ga Lučano Seki – Maks Bunker i crtač Roberto Raviola Magnus. Godinu dana kasnije ovaj satirični strip je zbog upečatljivih crteža, dijaloga i ironije, kao i prevoda Nenada Briksija, pridobio naklonost publike širom Jugoslavije.

Alan Ford ima kultni status u onoj nekadašnjoj, sada bivšoj Jugoslaviji. Da li je do izuzetnog Briksijevog prevoda ili do našeg mentaliteta, što se nekad čini da je patent za korupciju naš, ali – Alan Ford tako miriše na onu drugu stranu Jugoslavije. Strip koji izlazi preko pola vijeka za ljude sa naših prostora je mnogo više od zabavnog štiva.

Strip čiji cilj je ismijavanje svih nasamarenih, zlobnih, alavih ljudi jednako živi i tada i sad. Zapravo, čitanjem ovog stripa nije potrebno izmještanje u ono vrijeme. To vrijeme upravo sad živimo. Radnja stripa jeste izmještena u Njujork, što je olakšalo publici da lakše svari oštre, satirične strelice istine o sopstvenom društvu. Situacije, dijalozi, komentari, fraze ovog stripa su vremenom postale posebna prizma kroz koju mnogi od nas posmatraju okruženje. I sebe u njemu.

Ovaj strip nikoga ne štedi. Zakačiće svaki sloj društva, i iznijeti svu njegovu nazadnost. Ispada da je čitanje Alan Forda čist mazohizam. Ja bih rekla lijek. Koji nas uredno šamara i trijezni sa svojih crno-bijelih stranica već pedeset  godina.

Čitajte više