Sve države Zapadnog Balkana ‘zarobljene’ korupcijom, opisuje Transparency

Vlade u regiji donijele su mnoge zakone po nečijoj mjeri.
921323EC-2373-4B10-AEE4-E64C857BA853_w1597_n_r1_st
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Zakon usvojen u Albaniji dao je kompaniji A.N.K Sh.P.K., kompaniji bliskoj vladajućoj Socijalističkoj partiji, izuzetno precijenjen ugovor o izgradnji puta dugog 17,2 km. Očekuje se da će troškovi izgradnje biti gotovo 300 miliona eura, što je dvostruko više od iznosa koji je vlada predviđala.

U Turskoj je zakon prekvalificirao zaštićenu močvaru kako bi se na njoj mogao izgraditi novi aerodrom u Istanbulu.

Šest ljudi u Sjevernoj Makedoniji optuženo je za pranje oko 4,5 miliona eura za finansiranje političke stranke VMRO-DPMNE. Među njima je i bivši premijer Nikola Gruevski, koji je također umiješan u nekoliko drugih korupcijskih skandala.

To su neki od primjera zarobljavanja države, navodi u svom izvještaju Transparency International-a o korupciji na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

Šta je „zarobljena država“?

Kada moćni pojedinci i grupe koriste korupciju kako bi oblikovali nacionalne politike, zakone i ekonomiju u korist vlastitih privatnih interesa. Tako Transparency International opisuje fenom zarobljene države, te precizira da on omogućava korumpiranim da zadrže svoju moć, obogate se od države i izbjegnu kaznu.

Obični građani, stoji u izvještaju, to plaćaju gubitkom sredstava za život, lošim javnim uslugama, ograničenim mogućnostima i gubitkom povjerenja u demokratiju jer smatraju da vladine institucije služe privatnim interesima.

Sve države Zapadnog Balkana na istoj listi

To se događa na svim nivoima vlasti – od lokalnih vlasti do izvršne vlasti – u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj. Lanci lojalnosti i uzajamne koristi navode službenike da zloupotrijebe svoj položaj i stegnu stisak nad nekoliko mreža u ovim državama, konstatuje se u izvještaju.

Gdje su uzroci?

Neovisno sudstvo od vitalne je važnosti za zaustavljanje korupcije i zauzvrat zauzimanje države, konstauje se. Ako korupcija na visokom nivou ostane nekažnjena, neprimjeren utjecaj na vlade, institucije i sektore može proći neprimjećeno.

Kao primer za to u izvještaju se navodi makedonsko pranja novca. Podvlači se cifra od pet miliona eura koliko su oprali političari, a što je dalje pomoglo, tvrdi se u finansiranju njihovih predizbornih kampanja i održavanju na vlasti.

“Nažalost, u sedam zemalja koje su predstavljene u izvještaju, previše onih koji su na vlasti utječu na neovisnost i nepristranost pravosudnog postupka kako bi osigurali nekažnjivost korupcije na visokom nivou”, zaključuje Transparency International.

Sistemi krivičnog pravosuđa često ne uspijevaju efikasno istražiti, procesuirati i sankcionisati slučajeve korupcije na visokom nivou, dodaje se još. Većina ovih slučajeva, precizira se, zaglavi u fazi istrage i tužilaštva i ne dođi do osuđujućih presuda ili sistemskih promjena. Oni koji bivaju osuđeni često dobiju nesrazmjerno blage kazne.

Kao posebno štetan faktor iznosi se i uticaj na donošenje zakona.

„Prilagođeni zakoni po nečijoj mjeri pomažu u služenju privatnim interesima. To se često događa po cijenu drugih, uključujući javnost. Iako se čini da zakon po mjeri ima opću svrhu, zapravo se odnosi na određeno pitanje – poput poslovne prilike ili slabljenja javne institucije – i zapravo sprijeečava sudove da zaustave i kazne određene slučajeve korupcije“, citat je iz izvještaja međunarodne organizacija specijalizovane za istraživanje korupcije.

„Vlade u regiji donijele su mnoge zakone po nečijoj mjeri“, zaključuje se.

„Ovi zakoni stvaraju okruženje koje mogućava procvat korupcije jer ose brinu da svaki pokušaj zaustavljanja određenih nezakonitih djela predstavlja kršenje zakona. Ako bi vlasti uhapsile one koji grade turski aerodrom na močvarama, ponašale bi se nezakonitom jer je uništenje tog rezervata prirode legalizirano“, navedeno je u tekstu izvještaja.

Uloga EU

Otkako su ove zemlje započele proces pridruživanja EU, čine se napori za stvaranje propisa i transparentnih, odgovornih institucija koje će se baviti zauzimanjem države, konstatuje Transparency International.

„Međutim, ovo stalno podrivaju političari koji zloupotrebljavaju svoj položaj upravljačkim praksama koje daju prednost privatnoj koristi“, navodi se u nastavku.

Gdje su rješenja?

Na osnovu ovih nalaza, sugeriše međunarodna organizacija, moraju se adresirati neke ključne preporuke za sve sudionike – od donositelja odluka u EU i na nacionalnom nivou do lokalnih zvaničnika i građana. Predlažu se dva koraka:

  • Razviti političke mjere koje uzimaju u obzir kako moć i posebni interesi određuju – i mogu potkopati – provođenje reformi.
  • Identificirati i osnažiti javne službenike i članove političkih stranaka da djeluju kao agenti promjene i vode politike utemeljenu na integritetu unutar uspostavljenih sistema. Koristiti snagu društvenih normi za promociju protivljenja nekažnjavanju korupcije na visokom nivou u čitavom društvu i stvarati zakone po mjeri podržavajući civilno društvo i kampanje podizanja svijesti.

Takođe se sugeriše posticanje usvajanja mehanizama za primenu zakona o borbi protiv korupcije i nedozvoljenog uticaja, uključujući i uslove za pristup multilateralnim finansijama.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.