Online konferencija o kulturnom nasleđu

U okviru projekta ”Vreme kao svedok”, koji novopazarski muzej realizuje uz podršku Ministarsva kulture i informisanja, sinoć je održana prva, od predviđene dve online konferencije.
Online konferencija o kulturnom nasleđu_5fd99cf356bc6.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Cilj projekta je afirmacija kulturnog nasleđa, preplitanja kultura, kao i manje poznatih spomenika kulture, tradicije i bogate istorije novopazarskog kraja.

U završnici projekta održana je i prva online konferecija o kulturnom nasleđu novopazarskog kraja. O tome su govorili: prof. dr Ema Petrović, sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Lejla Alomerović-Hubanić, predsednica društva Gajret iz Beograda, Svetlana Čeković, istoričarka umetnosti iz Novog Pazara i dr. Fuad Baćićanin, osmanista, direktor Muzeja.

”Pripremili smo jedan šarolik projekat u kom učestvuju i mladi i stariji. Bila nam je želja da spoj kultura, osmanske i vizantijske, islamske i hrišćanske u Novom Pazaru, i to preplitanje kultura predstvavimo najpre našoj mlađoj javnosti, a da uz stručan rad i aktivnosti to potom predstavimo i široj javnosti”, izjavio je direktor Muzeja ”Ras” Fuad Baćićanin.

Projekat je prvobitno i bio delimično predviđen za online realizaciju, ali u skladu sa uslovima pandemije, čak su i izložbe organizovane online. U realizaciji učestvuju i saradnici iz Beograda, a prema rečima direktora muzeja, online konferencija ima i svoje prednosti.

”Na ovaj način i nakon tri i pet dana, nakon godinu i dve, ona se može pogledati i pratiti šta se na konferenciji govorilo. Novi Pazar je zaista bogat kulturama, historijskim nasleđem. Kad god neko priča o Novom Pazaru, mi kažemo da ovde postoje brojni spomenici kulture. Želja nam je da i one spomenike, za koje ne znaju ljudi sa strane, ali čak ni neki Novopazarci, da i njih spomenemo i da na njih skrenemo pažnju, jer su pažnje zaista vredni. To je zapravo suština ovih konferencija.

U cilju afirmacije bogatog kulturnog nasleđa i skretanja pažnje i na one manje poznate spomenike kulture, narednog ponedeljka od 20 časova organizovaće se još jedna online konferencija pod nazivom ”Vreme kao svedok – vekovi u prostoru”. Zainteresovani je mogu pratiti na fejzbuk stranici muzeja.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.