Mladi Nijemci ne žele državni posao?

Saveznoj državi, pokrajinama i opštinama potrebno je 200.000 službenika. Ali, traže se i arhitekte, informatičari i inženjeri. Koliko su to atraktivni poslovi za mlade Nijemce?
Mladi Nijemci ne žele državni posao?_5fd8d7aac395a.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

„Nekada je bilo dovoljno dati oglas u lokalnim novinama ili stručnom časopisu kada bi opštine tražile novog direktora nekog komunalnog preduzeća ili komandata vatrogasaca i sl. Danas je to moguće samo uz pomoć hedhantera”, piše Zidojče cajtung.

Kada privredi ide dobro, javne komunalne službe nisu toliko atraktivne. Na saveznom nivou, u pokrajinama i opštinama nedostaje 200.000 službenika, pokazuju podaci Njemačkog saveza državnih službenika. „Tu su uračunati i vaspitači i nastavnici. Ali, hiljade radnih mjesta još je nepopunjeno u službama zaduženim za finansije, mlade, zdravstvo, kao i u građevinskim službama, službama zaduženim za javni red, carini, centrima za zapošljavanje i biroima za poslove sa strancima.”

Najpotrebniji inženjeri, informatičari…

Danas aktivni službenici u prosijeku su prilično stari, između ostalog i zbog toga što se prethodnih godina mnogo štedjelo u tom sektoru. Takođe, broj nepopunjenih radnih mjesta sa sadašnjih 200.000 mogao bi da poraste na 700.000 – „kada bejbi-bum generacija, odnosno rođeni šezdesetih godina odu u penziju”.

„Najpotrebniji su inženjeri, hemičari, informatičari i medicinsko osoblje. Ali takođe, sve manje pravnika se prijavljuje za rad u javnim službama. I dok ranije nisu svi koji završe više škole mogli da dobiju posao, danas mogu da biraju gdje će se zaposliti”, piše dnevnik iz Minhena.

Sa druge strane, „prema podacima aktuelnog ‘Barometra za podmladak službi u javnom sektoru’ urađenog za potrebe Agencije ‘Nekst pablik’, 58 odsto studenata mogu sebe da zamisle u državnoj službi.”

Javni sektor ima loš imidž

Taj procenat nešto je manji kod inženjera, informatičara i ekonomista. Dakle, teoretski gledano, šanse za podmladak u javnim službama nisu uopšte loše.

Dosadan posao i mnogo papirologije?

„Mladi siguran posao smatraju atraktivnim”, smatra Petra Šit sa Instituta za društvena istraživanja (ISF) iz Minhena. Tu su još i razne druge pogodnosti, kao što je prilagođenost radnog vremena porodičnim ljudima, a javne službe su atraktivinije od privatnog sektora i kada je u pitanju jednakost polova”, piše Zidojče cajtung.

„Ipak, ‘svakodnevica rada u državnoj službi ima loš imidž: kruto, dosadno, sivo. Zbog toga takođe manje mladih odlazi u javni sektor – i to su izjavili mladi koji su učestvovali u istraživanju’, kaže Petra Šit. U svakom slučaju, nije samo neopravdano stečen loš imidž taj koji mlade odvraća od posla u državnoj službi, već i hijerarhijska organizacija i nedostatak mogućnosti za mobilna radna mjesta, odnosno rad od kuće i sl.

Rigidni uslovi zapošljavanja

Tu su i rigidni uslovi za zapošljavanje, smatra istraživačica tržišta rada Petra Šit. ‘Kada se jedno radno mjesto pripiše određenoj platnoj grupi, onda oni koji nemaju završen fakultet otpadaju, bez obzira na to što na osnovu svog radnog iskustva imaju potrebno znanje. To su prepreke koje se moraju ukloniti'”, kaže ona za minhenski list.

I nakon brojnih reformi, kako na saveznom nivou, tako i u pokrajinama, karijere u državnim službama i dalje su u velikoj mjeri određene stručnom spremom. (…) Danas, na oko 40 visokih škola koje obrazuju mlade za državne službe u Njemačkoj studira više do 50.000 studenata. Brojke su znatno porasle zbog toga što se mnogo više svršenih studenata zapošljava u javnom sektoru”, piše SZ.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.