Da se Islamskoj zajednici vrati imovina kojoj je oduzeta

Ovaj zakon je jako važan, značajan je sa aspekta same države, ali i fizičkih i pravnih lica koja nešto potražuju.
Dr. Pramenković o restituciji: Očekujemo da se Islamskoj zajednici vrati imovina kojoj je oduzeta_5fd99ec8bba66.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

“Činjenica je da je danas pred nama set jako važnih zakona. Oni se uglavnom odnose na imovinska prava sa različitih aspekata. Ja ću se osvrnuti na neke od zakona iako smo danas o tome jako mnogo čuli. Neka od ovih zakonskih akata predstavljaju usklađivanje sa nekim već postojećim zakonima, kod nekih je to iznova donošenje zakonske regulative, budući da do sada nije postojala kao što je sa slučajem digitalne imovine, odnosno virtuelne imovine. Ovo je jako značajno, da se kroz institucije sistema i sam zakonski okvir zauzme stav, ovo pitanje regulira i tako će se svakako doprinijeti smanjenju zloupotreba po bilo kom osnovu. Ovo je, kako smo čuli, grana koja je u usponu u svijetu, pa tako i kod nas. Jako je značajno da ona ima svoje zakonske tokove.

Sa druge strane, pitanje fiskalizacije kroz jednu novu i moderniju formu je jako važno. Ukoliko bismo u jednoj riječi htjeli da istaknemo važnost ovog zakona onda bismo svakako rekli da je efikasnost u pitanju. Naime, donošenjem ovog zakona će se efikasnije i ažurnije definirati sami prihodi prema budžetu, sa druge strane i drugi obveznici u ovom smislu i jako je važno ovdje biti vrlo principijelan, kao što čusmo da je sama fiskalizacija jaka potpora ekonomiji.

U prvom planu, borba protiv sive ekonomije. Jako je važno da tu niko ne bude izuzet od samog slova zakona, niti krupni biznismeni i kompanije koje posluju enormnim kapitalom, niti neki zanatlija ili neko ko možda drži neku manju radnju. U pogledu, inače, zakona koji se odnose na temu poreza, Stranka pravde i pomirenja više je puta isticala da je u tom smislu negdje jako bitno imati obzira i prema samim poreskim obveznicima, kroz različite vidove pomoći, subvencije, smanjenje poreza, oslobađanjem potpuno od poreza ukoliko je to moguće, kao što su seoska domaćinstva, posebno sela koja su iznad 600 metara nadmorske visine, tako da u tom smjeru treba nastojati iskoristiti sve mogućnosti i potencijale.

Posebno bih se osvrnula na pitanje Zakona o restituciji i obeštećenju. Ovaj zakon je jako važan, značajan je sa aspekta same države, ali i fizičkih i pravnih lica koja nešto potražuju. Za državu je jako značajno pitanje svojinskih prava, jer je to nekako preduslov vladavine prava i generalno pravne države. Na taj način ona pokazuje brigu o svojim građanima i njihovoj imovini, a sa druge strane, pitanja potraživanja u ovom domenu su jako velika.

Ja ću se konkretno osvrnuti na restituciju imovine koja ide prema vjerskim zajednicama. Činjenica je da vjerske zajednice u Srbiji potražuju jako puno imovine, kod nekih vjerskih zajednica je to uspješnije riješeno, kao što je slučaj sa Srpskom pravoslavnom crkvom, gdje je negdje oko 90%, možda i preko toga vraćeno, što je svakako za pohvalu i to pozdravljamo, ali smatramo da i prema ostalim vjerskim zajednicama treba ići u sličnom smjeru, doduše to je i prethodna vlada i pokazala kao dobru volju, budući da se i krenulo u rješavanje pitanja tzv. “naturalne restitucije” Islamskoj zajednici koja također potražuje dosta imovine.

U posljednjem mandatu je vlast pokazakla dobru volju, nadam se da će u tom smjeru i nastaviti. Cijepanje, odnosno razbijanje Islamske zajednice 2007. godine je imalo za cilj na neki način da taj proces nekako onemogući ili da ga uspori, ali ovo je upravo pokazatelj kako se može biti konstruktivan i na tom polju i zato očekujemo još konkretnije rezultate”, istakla je dr. Misala Pramenković.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.