Rast siromaštva u EU među radnicima

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Broj radnika koji žive u riziku od siromaštva (working poor) povećao se u većini zemalja članica EU tijekom posljednjeg desetljeća.
Rast siromaštva među radnicima u EU_5fd7901fd50f3.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Broj radnika koji žive u riziku od siromaštva (working poor) povećao se u većini zemalja članica EU tijekom posljednjeg desetljeća. Analiza Europskog sindikalnog instituta i Europske sindikalne konfederacije „Benchmarking Working Europe 2020“ pokazuje da se postotak radnika/ica u riziku od siromaštva povećao u 16 zemalja članica između 2010. i 2019. unatoč ekonomskom rastu u tom periodu. Mađarska, Ujedinjeno kraljevstvo, Estonija, Italija i Luksemburg bilježe najveći rast stope rizika od siromaštva među zaposlenima (između 27% i čak 58%). Na razini cijele EU, u tom razdoblju udio radnika u riziku od siromaštva povećan je za 12% – drugim riječima, otprilike svaki deseti radnik u Europi živi ispod linije siromaštva, odnosno ima prihod niži od 60% medijanskog prihoda.

Izvor: Eurostat

Najveći porast udjela siromašnih radnika bilježe Mađarska (s 5,3% 2010. na 8,4% 2019., odnosno povećanje od 58%), Ujedinjeno Kraljevstvo (sa 6,8% na 10,3%, odnosno povećanje od 51%) i Estonija (sa 6,5% na 9,3%, povećanje od 43%). Mladi radnici, migrantski radnici i zaposleni putem privremenih ugovora o radu su najviše pogođeni rizikom od siromaštva, iako se siromaštvo povećalo u svim kategorijama zaposlenih, uključujući i one zaposlene na puno radno vrijeme i putem trajnih ugovora o radu. Analiza također pokazuje da samo četiri države članice imaju statutom određene minimalne plaće iznad linije rizika od siromaštva. Europska komisija objavila je prijedlog direktive o minimalnim plaćama u listopadu, ali u njoj se ne nalazi ništa što bi zaustavilo trend postavljanja iznosa minimalne plaće ispod linije rizika od siromaštva.

Europska konfederacija sindikata (ETUC) zahtijeva da se u direktivu unese klauzula koja bi spriječila postavljanje iznosa minimalne plaće ispod linije siromaštva, uvođenje zabrane dodjele javnih sredstava kompanijama koje svojim radnicima brane pravo na kolektivno pregovaranje i širenje prava svih radnika/ica, poput radnika/ica u kućanstvima ili mladih radnika, na statutom garantiranu minimalnu plaću.

Zamjenica glavnog tajnika Europske sindikalne konferencije izjavila je: “Skandalozno je da više zaposlenih ljudi živi u siromaštvu sada nego na vrhuncu financijske krize unatoč periodu ekonomskog rasta. Jasno je da je potrebno djelovati na razini EU. Kolektivno pregovaranje je najbolji način da se osigura da radnici dobiju pravedan udio u bogatstvu koje stvaraju. Direktivu o minimalnim plaćama treba upotpuniti ako želimo garantirati da države članice podrže sindikate i povećaju broj poslodavaca koji dozvoljavaju kolektivne pregovore. EU također mora spriječiti da iznos minimalne plaće, tamo gdje ona postoji, dovede radnike/ice i njihove obitelji u siromaštvo – to poništava čitavu poantu minimalne plaće. Europska komisija je prepoznala da je trend rasta broja siromašnih radnika loše za društvo i ekonomiju, ali mjere koje su dosad predložili ne rade ništa kako bi se ovaj trend obrnuo.”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.