Ne može dijete imati više od hiljadu prijatelja na društvenim mrežama

Da bi imali educiranu djecu i nekoga ko će pratiti svu tu priču, tu su roditelji. Država je pokrenula različite programe. Sve je to dobra strana priče, ali ona druga koja zabrinjava je da su nasilnici i svi koji prave probleme djeci premješteni na internet.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Korona i sve što se trenutno dešava samo su ubrzali proces korištenja interneta, od kupovine garderobe, narudžbe hrane pa i edukacije. Ipak, efekat je posebno izražen kod djece koja sve to brže prihvataju i upijaju. Da bi se sve to pratilo, neophodno je upravo djecu educirati ali insistirati na tome i među roditeljima.

–Da bi imali educiranu djecu i nekoga ko će pratiti svu tu priču, tu su roditelji. Država je pokrenula različite programe. Sve je to dobra strana priče, ali ona druga koja zabrinjava je da su nasilnici i svi koji prave probleme djeci premješteni na internet. Tu je još jedna, opasnija stvar, što u vršnjačkom nasilju opet su i na taj način izložena opasnostima. Kada govorimo o internetu on daje mogućnost da se bilo ko predstavi kao bilo ko. Djeca potpadaju pod opasnost osoba koji su godina njihovih roditelja ili stariji. Sve to daje jednu tešku sliku vremena kada je u pitanju odgoj i kako ih sačuvati na internetu. Ne može dijete od 10,12,15 godina imati više od hiljadu i po prijatelja na fejzbuku, instagramu i ostalim mrežama. To je, u najmanju ruku, čudna stvar. Ne može među tih hiljadu i više da nema barem jedan čije namjere nisu časne u odnosu na dijete ili osobu na koju je to usmjereno. Opet podvlačim, razgovor s djetetom i objašnjavanje da su samo pravi prijatelji su prijatelji i na internetu, kaže prof.dr. Samed Jukić rukovodilac Departamana za računarske nauke IUNP

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.