Tako je gazijama Armije RBIH govorio brigadni general Ramiz Šuvalić

Sandzak_outline
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Svi naši generali su časni ljudi. Utvrdiće historija, a ne Srbi i kojekakvi tužioci današnji sumnjive prošlosti.

Jedan od generala Armije RBiH koji zauzima časno mjesto u historiji Bosne je i rahmetli brigadni general Ramiz Šuvalić, načelnik Štaba 2. korpusa Armije RBiH.

Juli 1994., Majevica, jutro pred zauzimanje strateške kote Greda. Brigadni general Šuvalić se obraća pripadnicima ARBiH:

“Gospodo vojnici, gazije, braćo moja! Danas ćemo na ovom mjestu, na ovoj koti mi biti ti koji će ispisati časnu stranicu historije našeg bošnjačkog naroda. Bosna je kroz historiju imala junake, danas kad stojim na ovom mjestu i gledam u vas vidim kintinuitet tog junaštva.

Braćo moja, neki se danas sa ovog brda neće vratiti sa svojom braćom, neće se vratiti svojim kućama, svojim majkama, ženama, svojoj djeci. Nemojte žaliti. Ako bi birao dan svog preseljenja neka to bude danas, sa vama, sa najčasnijim ljudima koje ova država i ovaj narod ima. Ova kota danas će biti naša, to je davno zapisano, i mora tako biti, jer Allah je na strani pravednih. Budimo stameni, hrabri, ponosni, jer takve će nas historija pamtiti.

Ako ne doživim dan slobode, molim vas ne tražite da vam ičim plate ovaj dan, kao što to rade u Hrvatskoj. Nema tog zlata, novca, nit bilo čega koje može platiti ovaj dan, ovu mladost, hrabrost i prkos. Mi ćemo ući u historiju sa ovim danom, a historija je neumoljiva i neprikosnovena učiteljica života, ona se ne kupuje.

Draga braćo, neka nas Allah milostivi sve danas pripazi. Oni od nas koji danas presele molimo Allaha dž.š. da im otvori dženetske bašče. Ja imam vas, vi imate mene. Neka nam je sretno gospodo borci”, tako je govorio vojnicima brigadni general Šuvalić.

-Rahmetli Ramiz Šuvalić, brigadni general, načelnik Štaba Drugog korpusa ARBiH. Govor pred napad na objekat Gredu. Majevica. Allah mi je svjedok, čast mi je što sam taj dan stajao u tom stroju, pred tim čovjekom. Allah ga nagradio Džennetom.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.