ALIJA IZETBEGOVIĆ: REFERENDUM, RAT, DAYTON, MIR U BIH

Sandzak_outline
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Obzirom da se u posljednje vrijeme u javnosti polemiše oko naziva RS-a, u nastavku vam donosimo arhivske snimke Alije Izetbegovića i njegovog mišljenja o RS-u. U nastavku poslušajte i pročitajte šta je tada rekao.
“Siguran sam za dvije stvari bio, to su nekakva dva moranja. Jedna stvar se tiče početka rata, a druga mira. Mi nismo mogli ne ući u okvire u koje smo ušli 92’ godine. Nismo mogli izbjeći referendum koji nas je vodio postepeno ka ratu, u protivnom bi ostali pod Srbijom i Crnom Gorom.

Zato smo morali na referendum, a tako smo neizbježno išli u rat. Dugo moranje je Dayton, i danas bi ga potpisali. Možda će Sarajlije bolje nego neki drugi ljudi iz Bosne shvatiti to. U klopci se našlo ovdje 300.000 ljudi, bez struje, vode, plina…

Srbi nisu imali kasnije ni hrabrosti ni vojnika, ali jako su mnogo imali bacača, mina, željeli su ubijati stanovništvo. Ti naši gubitci u ljudima prešli su sve mjere, od opstanka naroda, s druge strane patnje ljudi, davno je to prešlo granice.. Ja bi danas takav mir potpisao, uprkos svim manjkavostima” kazao je rahmetli Predsjednik Alija Izetbegović te nastavio:

“Postoje faktori u Daytonskom miru koji se sada koriste da se razara Bosna odnosno da se pravi njeno nestajanje. Pozitivne strane su pošto je BiH opstala kao država i članica UN-a.

Negativna stvar je RS, ali pozitivno što ta RS mora donijeti Ustav u kojem će napisati da je ona sastavni dio BiH te da njena vojska mora štiti suverenitet i integritet BiH. Ako to ne napiše i ako bude govorila o bivšoj BIH, onda će ona biti tzv. RS i ako to nikad ne napiše, nikad neće postati RS, to je bilo uzajamno povezano…”, kazao je Alija aludirajući na ime RS-a.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.