REPUBLIKU SRPSKU TUŽI 40.000 LOGORAŠA

Sandzak_outline
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Savez logoraša Bosne i Hercegovine Osnovnom sudu u Banjoj Luci do danas je predao oko 3.700 tužbi protiv Republike Srpske (RS), Sudu u Bihaću 750 i sarajevskim sudovima oko 1.000 tužbi protiv Federacije BiH.

Slučaj Smailagić

„Za očekivati je, do kraja ove godine, najvećim dijelom sudu u Banjoj Luci, predaćemo još oko pet hiljada tužbi protiv RS. Tražimo novčanu nadoknadu za ljude koji su prošli fizička i psihička zlostavljanja u logorima. U prosjeku je to 600 KM po danu provedenom u logoru. Kako sada stvari stoje, 80 posto naših članova kani tužiti RS. Savez, podsjetimo, ima oko 50.000 članova“, računa Murat Tahirović, predsjednik Saveza logoraša BiH.

Tužbe logoraša protiv RS u biti se zasnivaju na presudi Osnovnog suda u Banjoj Luci u slučaju logoraš Zijahudin Smailagić protiv RS. Podsjetimo, pravomoćna presuda glasi da RS Smailagiću, po osnovu nematerijalne štete, treba da isplati devet maraka po danu provedenom u logoru.

Dakle, za 17 mjeseci zatočenja u banjalučkom Malom logoru Smailagić bi trebao da dobije 4.500 KM. Te novce još nije dobio, te Smailagić najavljuje kako će svoje pravo potražiti i na Sudu za ljudska prava u Strazburu. A Tahirović, imajući na umu da je proces Smailagić protiv RS trajao četiri godine, očekuje kako će pravosudni organi RS imati u vidu da su tužitelji mahom stariji ljudi narušenog zdravlja i da će tužbe logoraša prioritetno rješavati.

I članovi Unije civilnih žrtava rata Sarajevskog kantona Osnovnom sudu u Banjoj Luci predali su, prema posljednjim podacima, 700 tužbi protiv RS. Traže „nadoknadu nematerijalne štete nanesene civilima“. Njihovi odštetni zahtjevi su, kaže Muzafer Teskeredžić, generalni sekretar organizacije, „sasvim pristojni i u skladu sa stremljenjima BiH da postane članica evropske zajednice“.

„Osiguravajući zavodi u slučaju smrti svog klijenta isplaćuju 60.000 do 120.000 KM! Ubijete li psa u Evropskoj uniji, to će vas koštati oko šest hiljada eura. Vidjećemo kako će se pravosuðe RS ponašati kad bude odlučivalo o visini materijalnih naknada za civilne žrtve rata“, veli Teskeredžić.

Tužbu protiv RS podnijela je i Islamska zajednica (IZ) BiH zbog rušenja 16 džamija u Banjoj Luci. U tužbi IZ smatra kako su, s obzirom na to da Banja Luka nije bila u zoni ratnih dejstava, džamije i vjerski objekti muslimana namjerno rušeni kako bi se “zatrli tragovi svakog postojanja Bošnjaka na tom području”. U zahtjevu za nadoknadu materijalne štete IZ traži 15 miliona KM.

Javni dug

U slučaju da logoraši, civilne žrtve rata i IZBiH dobiju sporove protiv RS, taj entitet bi se našao pred finansijskom katastrofom. No, čini se kako to ne sekira premijera RS. Naime, u razgovoru kojeg je svojevremeno vodio s Bošnjacima – logorašima iz Bosanskog Novog, hladno je rekao kako „svako ima pravo tužiti RS“. Pritom je svakako imao na umu fakat da je RS donijela Zakon o javnom dugu. A taj zakon kaže da se sva potraživanja po osnovu materijalne i nematerijalne štete koju su pojedinci ili ustanove pretrpjeli tokom rata prebacuju u javni dug RS sa rokom dospijeća od 20, odnosno 25 godina. ( Osloboðenje)

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.