SRBIJA PREDALA POSMRTNE OSTATKE JEDANAEST BOŠNJAKA

Sandzak_outline
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović jučer je nagraničnom prijelazu Rača preuzeo posmrtne ostatke 11 državljana BiH koji su u ratnom periodu od marta 1992. do kraja 1995. godine nastradali na različitim lokacijama u BiH, ali i u susjednim državama.
Jedna od žrtava, Mirsad Filipović, ubijen je u Zagrebu u martu 1992. godine i očigledno je da je njegovo tijelo dospjelo u rijeku Savu, koja ga je odnijela sve do Beograda, gdje je njegovo tijelo izvaðeno i sahranjeno na groblju Nova Bežanija. Meðu žrtvama je i Esad Bosno, uhapšen u Crnoj Gori 25. maja 1992. s grupom bh. državljana. Uhapsila ih je crnogorska policija. U toku su i sudski postupci zbog nezakonitog lišavanja slobode tih ljudi. Tijelo Esada Bosne dospjelo je u rijeku Drinu, a nakon toga u Savu.

Bijeljinska kasarna

Mašović je izjavio da se meðu 11 preuzetih posmrtnih ostataka žrtava nalazi i deseti član porodice Sarajlić iz Bijeljine. Ukupno je Sarajlića ubijeno 13, i to 23. septembra 1992. u Bijeljini.
Riječ je o Senadu (Izedina) Sarajliću, roðenom 1967. u Bijeljini. Meðu žrtvama je i treći pronaðeni član bijeljinske porodice Sejmenović, od ukupno četiri ubijena, kao i jedan od pet ubijenih Malagića, a treći pronaðeni. Ove tri porodice živjele su u neposrednom susjedstvu, pored bijeljinske kasarne.
Preuzeti su i posmrtni ostaci Mensura (Rame) Ajetovića, roðenog 1957. godine u Bijeljini, nestalog 17. jula 1992. u Bijeljini, zatim Rašida (Durme) Malagića, roðenog 1947., ubijenog 23. septembra 1992. godine, te Sadika (Salke) Orića, roðenog 1971. u Potočarima.
Orić je jedna je od žrtava genocida u Srebrenici, čije tijelo je u julu 1995. godine rijekom Drinom stiglo do Save i Beograda. Nestao je 11. jula u koloni koja se kretala od Potočara ka Tuzli. Ove tri žrtve ekshumirane su na groblju u Sremskoj Mitrovici.
Sedam žrtava ekshumirano je na groblju Nova Bežanija u Beogradu: Nijaz Alagić, roðen u Novom Sadu, nestao 2. aprila 1992. u Bijeljini, Himzo (Hasiba) Demirović, roðen 1943. u Hrasanovićima kod Bratunca, gdje je i nestao 10. maja 1992. godine, Esad (Ibrišima) Bosno, roðen 1954. u Kurtalićima kod Višegrada, uhapšen 27. maja 1992. u Herceg-Novom u Crnoj Gori, Alija (Muje) Jahić, roðen 1929. u Kozluku kod Zvornika. On je najstarija žrtva koja je jučer preuzeta, a nestao je 26. juna 1992. godine u Kozluku.

Stradanje u kanjonu

Ekshumirana je i Edina (Jusuf) Sejmenović, roðena 1973. u Bijeljini, nestala 23. septembra 1992. u Bijeljini.
Preuzeti su i posmrtni ostaci Muje Hodžića iz Žepe, mladića koji je nastradao nakon prelaska granice izmeðu BiH i Srbije, u kanjonu Drine, kod sela Jagoštica nedaleko od Bajine Bašte. Nastradao je u kanjonu dubokom 500 metara. Identificirani su dijelovi skeleta i džemper. Posmrtni ostaci prebačeni su u Komemorativni centar u Tuzli.

Ukupno identificirana 184 tijela

Veljko Odalović, predsjednik Komisije Vlade Republike Srbije za nestale osobe, izjavio je da je deset tijela do Srbije u ratnom periodu dospjelo vodenim putevima. U ovoj godini Institutu za nestale osobe BiH predali su 24 posmrtna ostatka. Do sada su u Srbiji ekshumirane i identificirane ukupno 184 osobe, a još toliko posmrtnih ostataka nalazi se u postupku identifikacije.

Nisu sve žrtve prijavljene

Mašović je istakao da je do sada ekshumirano ukupno oko 21.000 posmrtnih ostataka u BiH, a nestalima se smatraju 27.734 osobe. Ostalo je neidentificirano još oko 7.000 osoba, ali Mašović smatra da je broj i veći, jer sve žrtve nisu prijavljene. Stanje mnogih skeletnih ostataka je takvo da se ne mogu izolovati uzorci DNK. Mnoge porodice raseljene su po svijetu, a u nekim slučajevima nastradale su kompletne porodice.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.