Prvi fes u austrougarskoj mornarici

Sandzak_outline
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Lutvo Šekić je 1909. godine služio vojni rok na vojnom brodu “Schwartzenberg” u Šibeniku. Bio je prvi Bošnjak, kadet, koji je služio vojsku u ratnoj mornarici austro-ugarske vojske. Kada mu je brat iz Bosne javio da će mu doći u posjetu u Šibenik, Šekić je stupio do svog nadležnog oficira i povjerio mu svoj strah da će se ga otac odreći ako sazna da ne nosi fesa. Pošto je Lutvo Šekić bio prvi muslimanski kadet u mornarici, nije bilo propisa ili pravilnika po tom pitanju, meðutim postupak je s namjerom zaštite zabrinutog Šekića, krenuo vrlo brzo. Sa broda su u Pulu poslali telegrafsku poruku, a onda su ga iz Pule poslali direktno u Beč na Vojno ministarstvo, odjeljenje za mornaricu koje ga je poslalo dalje Opštom ministarstvu za finansije. Ovo ministarstvo je izdalo privremeno odobrenje koje je Lutvi Šekiću dozvoljavalo nositi crveni ili bijeli fes za vrijeme služenja vojnog roka u ratnoj mornarici. Tako su ga sačuvali od sramote.
Inače u austro-ugarskoj mornarici nije bilo mnogo Bošnjaka, jer su kao gorštaci služili vojsku većinoma u pješadiji, uvježbanoj za brdsko ratovanje.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.