OPTUŽBE ODBRANE NA RAČUN SVJEDOKA TUŽILAŠTVA

Sandzak_outline
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Bivši logoraš iz Omarske govorio je o uslovima života u logoru.
Senad Kapetanović, svjedok Tužilaštva BiH protiv Željka Mejakića, Momčila Grubana, Duška Kneževića i Dušana Fuštara, govorio je o logoru Omarska u kojem je bio zatočen nekoliko mjeseci. U unakrsnom ispitivanju Odbrana je ovog svjedoka optužila za šverc oružjem.

Prema Kapetanovićevim riječima „srpski vojnici“ su ga uhapsili u maju 1992. godine nakon čega je odveden u logor Omarska, potom prebačen u Keraterm, da bi sredinom juna bio vraćen u Omarsku gdje je ostao do kraja augusta.

„Kad sam došao u logor komandir je bio Kvočka, a kasnije ga je zamijenio Mejakić“, rekao je Kapetanović.

Miroslav Kvočka je pred Tribunalom u Hagu osuðen na sedam godina zatvora za zločine počinjene nad civilima zatočenim u logorima Omarska i Keraterm. Kaznu je odslužio do 2005. godine.

Prema navodima optužnice, Željko Mejakić je 1992. godine kao komandant logora Omarska bio odgovoran za živote preko 3.000 zatvorenih civila.

Svjedok je kao jednog od komandira u logoru prepoznao i optuženog Momčila Grubana Čkalju koji je, prema navodima optužnice, od maja do augusta 1992. godine komandovao jednom od tri smjene straže u logoru Omarska.

Kapetanović je rekao i da su uslovi u kojima su boravili logoraši u Omarskoj bili jako loši, te da su imali samo jedan obrok dnevno.

„Dvadeset ljudi je dijelilo jedan hljeb, a ručak je morao trajati svega tri minute. Često su nas tukli dok smo jeli“, prisjetio se svjedok.

Nakon što je logor Omarska zatvoren, krajem augusta 1992. godine, Kapetanović je prebačen u logor Manjača gdje je ostao do 12. decembra iste godine.

Jovan Simić, advokat Željka Mejakića, je u unakrsnom ispitivanju pročitao dio izvještaja koji je Jusuf Ramić (navodno komandant Teritorijalne odbrane u Prijedoru 1992. godine, op.a.) uputio ambasadi Bosne i Hercegovine u Zagrebu.

Iz dijela koji je Simić pročitao Senad Kapetanović je „bio jedan od glavnih švercera oružjem u Prijedoru“, te je „muslimanima najskuplje prodavao oružje“.

Svjedok je porekao ove navode nazvavši ih „smiješnim i netačnim“.

Sljedeće ročište je 21. marta 2007. godine, kada će Tužilaštvo BiH ispitati još jednog zaštićenog svjedoka.
( bim.ba)

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.