STUB SRAMA – BUTROS BUTROS GALI – ČOVJEK KOJI JE LEGALNOJ VLADI BiH SVEZAO RUKE VEĆ NA POČETKU RATA

Sandzak_outline
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ko bio Butros Butros Ghali?

Butros Butros Gali je roðen 14. novembra 1922. godine u Kairu u poznatoj porodici kršćanskih kopta. Naime, njegov je djed Butros Gali bio predsjednik egipatske vlade u periodu 1908-1910. Godine 1946. je diplomirao na kairskom Univerzitetu, a kasnije završio i doktorat na univerzitetu u Parizu, smjer »meðunarodno pravo«. Sve do izbora za generalnog sekretara UN bio je ministar vanjskih poslova u Egiput, a 1. januara 1992. nastupio je na funkciju generalnog sekretara UN i na toj poziciji ostao do 31. decembra 1996. Bio je prvi Afrikanac i osoba iz arapske zemlje u historiji UN na toj poziciji. Od 1997. godine do 2002. bio je generalni sekretar Frankofonskog saveza.
Butros iz mlaðih dana

Butros iz UN dana

Gali i bosanski rat

Koje li ironije…upravo 1992. godine, kada je počela agresija na BiH, Gali postaje generalni sekreta UN. Njegov prvi zadatak je bio predstavljanje »Programa za mir«.

Za vrijeme njegovog mandata se je pokazala nesposobnost UN, ne samo u BiH, već i u Ruandi. U toj afričkoj zemlji je pobijeno 800.000 pripadnika plemena Tutsi, dok je UN pokušavao na vrlo neefikasan način zaustaviti krvoproliće. Gali je bio jedan glavnih krivaca i odlučujućih faktora što su UN uvele embargo BiH na uvoz oružja čime su svezali ruke tadašnjoj Vladi R BiH. Ako bi BiH mogla legalno i bez poteškoća uvoziti oružje, onda bi se lakše odbranila od srpske i hrvatske agresije, a time bi spasili i mnoge nevine živote.

Ova osoba je samo jedna karika u britansko-frankofonskom lancu koji je u bosanskom ratu lobirao za srpsku stranu i svijetu prikazivao rat u BiH kao »graðanski rat«, a ujedno radio sve što je moguće da bi ograničio operativnu sposobnost Vlade R BiH i same Armije BiH. Interesanto je da su u toku rata vodeće pozicije u UN i drugim meðunarodnim organizacijama koje su direktno ili indirektno bile vezane na dešavanje za rat u BiH, preuzimali upravo Britanci i Frankofoni, tradicionalni srpski saveznici. Gali je bio samo jedan od njih. Pored njega su tu prljavu ulogu odigrali još Bernard Janvier, Michael Rose, Lewis MacKenzie, Philippe Morillon, Lord Owen, lord Carrington itd.

Kao zanimljivost ću navesti i podatak da je žena Butrosa Galija Leia Nadler, čiji je brat Ephraim Nadler, egipatski biznismen židovskog porijekla skoro bio optužen za malverzacije u programu »Naftu za hranu« koju je UN sprovodio u Iraku prije okupacije te zemlje 2003. godine. U aferu su bili upetljani i dvojica Galijevih roðaka.

22. juna 2000. godine Gali je izjavio u intervjuju za švicarski list AGEFI da je napad NATO pakta na Srbiju predstavljao Nasmijani Butros Butros Gali sa srpskim prijestolonasljednikom Aleksandrom II.kršenje meðunarodnog prava i izuzetno opasan presedan, a da je nametanje ekonomskih sankcija Srbiji kršenje prava čovjeka.

Gdje je Gali danas i čime se bavi?

Gali je slijedio provjereni model svih pojedinaca iz meðunarodne zajednice koji su imali direktnu ili indirektnu ulogu u bosanskom ratu. Poput Janviera i Bildta putuje po svijetu, drži predavanja na raznim konferencijama za velike pare i ugodno se smješka kamerama, uživajući u blagostanju. Kao da su se ratovi u BiH i Ruandi desili na Marsu, a ne u avliji UN za vrijeme njegovog vladanja…

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.