NE OSTAVLJATE IH NA MIRU DA ŽIVE: 310 IMENA POČINIOCA GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA SREBRENICE

Sandzak_outline
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Zašto su sa spiska skinuti visoki funkcioneri RS

TUZLA – Posredstvom izvora iz Tužilaštva BiH Osloboðenje je dobilo u posjed originalni spisak Komisije za Srebrenicu Vlade Republike Srpske, na kojem se nalazi 810 imena učesnika u napadu na Srebrenicu, koji još rade u državnim, entitetskim i opštinskim organima vlasti.
Inače, objavljivanje tog spiska krajem su prošlog mjeseca tražila srebrenička udruženja, a posebnu im je podršku pružio predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.
Državno Tužilaštvo, meðutim, odbacilo je zahtjeve Srebreničana, uz obrazloženje da bi objavljivanje spiska moglo ugroziti istrage koje se vode protiv osoba osumnjičenih za učešće u genocidu.
Nakon toga, Tihić je zajedno sa Pokretom majki enklava Srebrenica i Žepa zatražio spisak od OHR, koji, kao osnivač Komisije za Srebrenicu, posjeduje spisak učesnika u dogaðajima iz jula 1995. godine. I OHR je, naravno, odbio pozive za objavljivanje spiska, uz obrazloženje da je tim osobama garantirana zaštita identiteta.
Bitno je, meðutim, napomenuti da je objavljivanje spiska 11. jula ove godine zatražila i glavna haška tužiteljica Karla del Ponte, koja je izrazila čuðenje zbog skrivanja identiteta napadača na Srebrenicu.
Obećala je tada Del Ponteova da će se osobno potruditi da spisak ugleda svjetlo dana. No, od tada je prošlo više od mjesec, a spisak nije objavljen.
Osloboðenje stoga objavljuje prvi dio spiska na kojem se nalazi 810 učesnika u dogaðajima u Srebrenicu u julu 1995. godine.
Inače, na spisku su prije dvije godine bile 892 osobe, ali su nakon intervencije pojedinih obavještajnih službi sklonjena imena najviših funkcionera Srpske demokratske stranke i Republike Srpske.

U ovom broju objavljujemo 69 imena.

Na spisku su: Goran Rajko) Abazović, Neško (Vladimir) Aćimović, Dušan (Drago) Aćimović, Milan (Vladimir) Aćimović, Zoran (Petko) Aćimović, Mile (Miladin) Aćimović, Siniša (Milan) Aleksić, Aleksa (Predrag) Aleksić, Draško (Božo) Aleksić, Milenko (Dragoljub) Aleksić, Brano (Dušan) Aleksić, Marko (Vladimir) Aleksić, Dragomir (Risto) Alempić, Rajko (Ljubinko) Alempić, Žarko (Vlajko) Andrić, Drago (Ljubo) Andrić, Mirjana (Stojan) Andrić, Nenad (Žarko) Andrić, Milan (Ðorðo) Ašćerić, Radislav (Diko) Ašćerić, Dragomir (Božidar) Ašćerić, Vojslav (Ljubomir) Ašćerić, Mirko (Savo) Ašćerić, Dragan (Stevo) Ašćerić, Dragomir (Petar) Ašonja, Sveto (Rajko) Avramović, Miroslav (Jovo) Babić, Goran (Ilija) Bačić, Perica (Dragan) Bajević, Momir (Stojan) Bakmaz, Miroslav (Branko) Baljak, Novka (Petar) Banjac, Risto (Gojko) Barač, Ranko (Rajko) Baračanin, Dana (Branko) Bartula, Rade (Anðelko) Bašić, Miroslav (Mirko) Batovac, Ljubiša (Kosta) Bećarević, Siniša (Vladimir) Bećarević, Bogoljub (Bogdan) Begović, Goran (Cvijetin) Bencun, Milo (Božo) Bjelić, Marko (Risto) Blagojević, Ranko (Milivoje) Blagojević, Radenko (Neðo) Blagojević, Dušan (Slobodan) Blagojević, Gordana (Milan) Blažanović, Mila (Luka) Bodirogić, Milan (Anðelka) Bogdanović, Luka (Miladin) Bogdanović, Radovan (Mitar) Bojanić, Sredoje (Velizar) Bojić, Slobodan (Ljubo) Bojić, Milenko (Mijat) Borić, Radenko (Radosava) Borić, Darko (Vojislava) Borovčanin, Danko (Rade) Borovčanin, Radoslav (Milovan) Bošković, Todor (Boško) Bošković, Željko (Risto) Bošnjak, Obren (Dušan) Božić, Radoslav (Neðo) Božić, Kirilo (Mitar) Božić, čedo (Blagoje) Božić, Goran (Petar) Božičković, Borislav (Ratko) Božović, Stevo (Rado) Bunijevac, Boro (Marko) Bunjevac, Mile (Novo) Burilo. (Oslobodjenje)

Drugi dio spiska Komisije za Srebrenicu

Srebreničani traže smjene službenika sa spiska

TUZLA – Čelnici svih udruženja preživjelih Srebreničana, pozdravljajući u četvrtak ekskluzivno objavljivanje spiska napadača na zaštićenu enklavu UN, zatražili su smjene svih osoba sa spiska koje se još nalaze u državnim, entitetski i opštinskim organima vlasti.
“Sve dok osobe sa spiska ne budu smijenjene, povratak u Podrinje biće upitan. Vlasti RS moraju se suočiti s time i razriješiti dužnosti sve one koji su ubijali našu djecu, a danas žive na naš račun”, kazala je Munira Subašić, predsjednica Pokreta Majki enklava Srebrenica i Žepa, te dodala da bi spisak morao biti kompletiran osobama koje se još nalaze na najvišim funkcijama, a koje su u julu 1995. godine bile u Srebrenici.
Pozivu udruženja u četvrtak su se pridružili i bošnjački predstavnici u vlasti Republike Srpske.
Potpredsjednik Vlade RS Omer Branković kaže da bi osobe sa spiska morale biti smijenjene sa funkcija na kojima se trenutno nalaze jer bi time bio siguran povratak.
“Te ljude treba ukloniti sa funkcija, pa neka oni kasnije dokazuju svoju nevinost. S obzirom na razmjere zločina, za smjenu je dovoljno i to što su oni samo bili u Srebrenici u julu 1995. godine”, istakao je Branković. I Šefket Hafizović, potpredsjednik Narodne skupštine RS, ističe da bi osobe sa spiska Komisije za Srebrenicu morale biti smijenjene. “Tražićemo da na Skupštini RS bude pokrenuta inicijativa za smjenu tih ljudi. Sad više nema spekulacija i zna se ko je bio u Srebrenici”, kazao je Hafizović.
Osloboðenje je, podsjetimo, u četvrtak objavilo prvi dio spiska na kojem se nalazi 810 imena osoba koje još rade u organima vlasti, a koje su prije 11 godina učestvovale u dogaðajima u Srebrenici.
Objavljivanje ovog spiska tražila je glavna haška tužiteljica Karla del Ponte, dok su čelnici Tužilaštva BiH i OHR bili protiv objavljivanja imena u javnost, jer su time, navodno, željeli zaštititi istrage za genocid u Srebrenici.
Tužilaštvo i OHR su se oglušili i na pozive srebreničkih udruženja, kao i na pozive predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića.
Naš je list, meðutim, posredstvom izvora u državnom Tužilaštvu dobio spisak na kojem se umjesto 892 nalazi 810 osoba, jer su brisana imena najviših funkcionera RS.

Objavljujemo novih 59 imena sa spiska Komisije za Srebrenicu

Na spisku su još i: Simo (Petar) Čabrić, Diko (Radivoje) Čabrić, Dragan (Nikola) Čabrić, Mario (Jozo) Cakalin, Radenko (Nenad) Čakarević, Vjekoslav (Veljko) Čakarević, Aleksa (Milentije) Čanić, Mladen (Bogoljub) Čavić, Predrag (Miodrag) Čelić, Rado (Krsto) Čelić, Ljubiša (Ranko) Čelić, Novica (Petar) Čelić, Petko (Milan) Cinco, Luka (Božo) Cinco, Milenko (Zdravko) Ćirković, Dragan (Branislav) Čobić, Marko (Dragiša) Čojić, Siniša (Šćepana) Čorić, Nemanja (Nedeljko) Crnjak, Rajko (Aleksa) Čuturić, Nada (Aleksa) Cvijan, Miljan (Borislav) Cijetić, Miroslav (Bogoljub) Cvijetić, Ristan (Čedo) Cvijetinović, Branislav (Matija) Čvorić, Radoš (Bojo) Čvoro, Todor (Milorad) Damnjanović, Stojan (Damjan) Danilović, Branislav (Boško) Danilović, Slaviša (Janko) Danojević, Vitomir (Rade) Deležan, Goran (Bogdan) Delmić, Milisav (Milan) Dendić, Milomir (Aćim) Ðerić, Nenad (Spasoje) Deronjić, Boško (Miloš) Dešić, Nikola (Stjepan) Deurić, Goran (Zoran) Deurić, Momir (Lazo) Deurić, Milimir (Vojin) Divčić, Božidar (Drago) Ðokić, Mirjana (Radoslav) Ðokić, Slaviša (Dobrisav) Ðokić, Savo (Sretko) Domazetović, Vitomir (Slobodan) Draganić, Miladin (Mitar) Dragić, Relja (Rajko) Dragić, Radomir (Branislav) Dragutinović, Zoran (Milan) Drakulić, Zoran (Ljuban) Drakulić, Ranko (Ðorðo) Drašković, Marinko (Dražo) Dražić, Željko (Slobodan) Drljača, Dragiša (Mihajlo) Drljić, Pavle (Dragan) Dubov, Ljubiša (Cvijo) Ðurić, Siniša (Mirko) Duković, Radinko (Mirko) Duković, Timo (Ratko) Dukić. ( Oslobodjenje)

Objavljujemo novih 100 imena sa spiska Komisije za Srebrenicu

Vlast RS štiti učesnike genocida u Srebrenici

Piše: Avdo AVDIĆ

Srebrenica, ljeto 1995: sve se zna“Nemamo se čega bojati. Samo objavljujte spisak koji imate jer treba da se zna ko je učestvovao u genocidu u Srebrenici”, kazala nam je u ponedjeljak Munira Subašić, predsjednica Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa.
Muniri su, podsjećamo, prošle sedmice, nakon što je Osloboðenje objavilo dio strogo povjerljivog materijala Komisije za Srebrenicu, iz Republike Srpske počele stizati prijetnje smrću.
“Uznemireni su oni koji su se 1995. godine hvalili da su ubijali u Srebrenici. Kao da ih je sada strah što se zna da su baš oni bili tamo. Ako su toliki heroji, zašto su odmah išli do direktora Policije RS tražeći zaštitu. Ko je nas prije jedanaest godina štitio u Potočarima”, pita Subašićeva, koja je lično 11. jula ove godine od glavne haške tužiteljice Karle del Ponte tražila objavljivanje spiska Komisije za preispitivanje dogaðaja u Srebrenici.

Šta je kazala Del Ponte?

I obećala je Del Ponteova tada da će spisak ugledati svjetlo dana. Tako su, barem svi u BiH, osim haškog izaslanika Matijasa Helmana, razumjeli njenu rečenicu izgovorenu u spomen-sobi u Memorijalnom centru u Potočarima.
Izjavu glavne tužiteljice da se spisak objavio razumio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, koji je i sam prije mjesec od Tužilaštva BiH, OHR i Vlade RS tražio objelodanjivanje spiska.
“Gospoði Del Ponte je postavljeno pitanje u vezi sa objavljivanjem spiska Komisije za Srebrenicu. Rekla je da ona nije stavila embargo na objavljivanje imena, te da će ona tražiti objavljivanje spiska”, sjeća se Tihić, koji pozdravlja to što je Osloboðenje, uprkos pritiscima, počelo sa objavljivanjem spiska na kojem su nekad bila 892 imena, a sada ih je svega 810.
No, objelodanjivanje imena učesnika u dogaðajima u Srebrenicu, od kojih većina još živi na državni račun, očito se ne sviða čelnicima Republike Srpske, od kojih su neki sa spiska tražili zaštitu.

Direktorova zaštita

Recimo, ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čaðo u ponedjeljak nije želio komentirati objavljivanje spiska.
“To je posao direktora Policije i on je prošle sedmice dao jednu izjavu u vezi s tim. Nemam šta sad komentirati”, kratko nam je kazao ministar u čijoj je nadležnosti većina osoba sa spiska.
Nije se ministar, tvrde naši izvori, oglašavao ni na posljednjoj sjednici Vlade RS, održanoj dva dana nakon što su policajci-učesnici zatražili zaštitu od direktora Policije Uroša Pene.
Ramiz Salkić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, pojašnjava da je cilj bila zaštita učesnika u genocidu počinjenom u Srebrenici.
“Tužno je što mediji moraju objavljivati spisak. Trebala je to učiniti Komisija za Srebrenicu, OHR, Tužilaštvo BiH ili Vlada RS. Jer niko nema pravo da štiti ljude koji su učestvovali u masovnim likvidacijama”, ističe Salkić.

Novih sto imena

Novih 100 imena sa spiska Komisije za Srebrenicu:

Tomislav (Milorad) Dukić, Rajko (Ratko) Dukić, Aleksandar (Vaso) Dukić, Zoran (Dejan) Durmić, Mile (Arsena) Ðukić, Dragan (Milorad) Ðukić, Brano (Milan) Ðurðević, Miladin (Trivko) Ðurić, Bogoljub (Gojko) Ðurić, Dragan (Nikola) Ðurić, Miloš (Nikola) Ðurić, Boro (Veljko) Ðurić, Srðan (Dušan) Ðurić, Rajko (Slavko) Ðurić, Milenko (Dušan) Ðuričić, Aleksandar (Petar) Ðurčić, Zoran (Mladen) Džabić, Nikola (Branko) Džebić, Brano (Ratomir) Džinić, Ratomir (Vukašin) Džinkić, Slaviša (Radivoje) Džuović, Veselin (Neðo) Erdelić, Ljuban (Milan) Erdelić, Radiša (Svetozar) Erić, Miroslav (Petko) Erić, Sreten (Tripun) Erić, Milenko (Todor) Erić, Cvjetko (Risto) Erić, Marinko (Mitar) Erić, Mirko (Miloš) Erkić, Dražan (Petar) Erkić, Nenad (Uroš) Filipović, Radiša (Simo) Filipović, Milomir (Danilo) Furtula, Aleksandar (Nikola) Gačanin, Veljko (Ilija) Gajić, Zoran (Milan) Gajić, Željko (Ilija) Gajić, Vlado (Čedo) Gajić, Ljubomir (Vukašin) Gajić, Milan (Mićo) Gajić, Goran (Branislav) Garić, Vojislav (Ilija) Gašanović, Mirko (Drago) Gašević, Miroslav (Miloš) Gatarić, Mladen (Stanko) Gavrić, Mikajlo (Bogdan) Gavrić, Ranko (Danilo) Gavrilović, Vida (Velimir) Glamočić, Miladin (Anðelko) Gligić, Milka (Petar) Gligorić, Siniša (Savo) Glogovac, Pero (Bogdan) Gluvak, Luka (Milutin) Gojgolović, Zoran (Ðorðe) Gojković, Božica (Ilija) Golić, Dragan (Rajko) Golić, Ljepomir (Milan) Golić, Boško (Nikola) Golijanin, Goran (Ranko) Gostić, Miladin (Vid) Gostimirović, Ljubinko (Vid) Gostimirović, Slaviša (Milovan) Grahovac, Mirko (Bogoljub) Grujić, Slavoljub (Slavko) Gužvić, Dragan (Borislav) Hajduković, Dragan (Milojko) Ignjić, Dragan (Dragomir) Ikonić, Vidoje (Branko) Ilić, Mladen (Momir) Ilić, Ivo (Dušan) Ilić, Rajko (Pantelije) Ilić, Jovan (Savo) Ilić, Dragan (Desimir) Ilić, Stevo (Dušan) Ilić, Zoran (Živko) Ilić, Milenija (Miloš) Ilić, Cvijeta (Mihajlo) Ilić, Mladen (Lazo) Iličić, Dragan (Desimir) Iljić, Risto (Gojko) Ivanović, Milenko (Radenko) Ivanović, Željko (Gojko) Ivanović, Diko (Milenko) Ivanović, Ðorðe (Risto) Ivanović, Radivoje (Dragoslav) Ivanović, Goran (Sreten) Ivanović, Nedeljko (Tomo) Jaćimović, Krsto (Boško) Jakšić, Zoran (Ljubisav) Janjić, Milorad (Radislav) Janjić, Nenad (Petar) Janjić, Lenka (Jovan) Janjušić, Jovo (Marijan) Janković, Boro (Dragomir) Jelić, Zoran (Zdravko) Jeličić, Slaviša (Radovan) Jelisić, Nebojša (Slobodan) Jeremić, Mile (Veselin) Jerkić.
(Oslobodjenje, 5. sept 2006.)

TUZLA 11/09/06 : Nova imena zločinaca sa spiska Komisije za Srebrenicu

TREBA LI ŠUTJETI?

Piše: A. AVDIĆ

Hajra Ćatić će danas ponovno izvesti žene Srebrenice na tuzlanske ulice da traže istinu i pravdu o svojim najmilijim. Tačno u dvanaest sati, na Trgu žrtava genocida proučit će Fatihu, a onda će se mirno razići kao i proteklih godina.

“Drugi je mjesec dvanaeste godine otkako tražimo istinu i pravdu, otkako tražimo kažnjavanje odgovornih za ubistvo naših sinova, muževa i očeva. Postale smo skoro beznadežne. Bojimo se da pravda neće doći još dugo. Možda nikad i ne stigne“, kaže Hajra.

Tješimo je. Doći će pravda. Samo neka majke šute. Neka ne govore koga su sve tih julskih dana ‘95. godine vidjele u Potočarima. Neka štite njihov identitet. Radi istrage.

One iste istrage zbog koje je portparol Haškog tužilaštva Anton Nikiforov pozvao novinara Osloboðenja da prestane sa objavljivanjem spiska Komisije za Srebrenicu.

Isto misli, tvrdi Nikiforov, i njegova šefica Karla del Ponte. Samo, to nisu smjeli prije tačno dva mjeseca kazati Srebreničankama, okupljenim u spomen-sobi u Memorijalnom centru u Potočarima.

“Neka nas nazovu i kažu nam da ne treba objavljivati spiskove onih koji su u julu 1995. ubijali u Srebrenici, a još, na slobodi, žive na naš račun“, isticala je prošle sedmice Munira Subašić, predsjednica Pokreta Majki enklava Srebrenica i Žepa.

No, Nikiforov je nije zvao. Za razliku od onih čija su se imena našla na spisku kojeg je Osloboðenje, uprkos protivljenjima OHR, Tužilaštva BiH i Vlade Republike Srpske, prije dvije sedmice počelo objavljivati.

Spomenuli smo do sada 330 od ukupno 810 imena sa spiska. Naveli smo, recimo, da je na spisku Živojin Jurošević, aktualni načelnik Opštine Milići, koji je za vrijeme pada Srebrenice bio direktor Boksita, preduzeća čiji su kamioni korišteni za transport živih i ubijenih podrinjskih Bošnjaka. Na spisku je i Rajko Dukić, šef komunalne policije u Milićima. Spomenut je i komunalni policajac Majo Jerković, kao i načelnik Policijske stanice Milići Sveto Avramović. I Mirjanu Andrić smo spominjali. Ona je sekretarica u Skupštini opštine Srebrenica. Prima, dakle, plaću iz budžeta u koji odlaze i novci Hajre Ćatić, Munire Subašić i svih Srebreničanki koje već dvanaestu godinu na ulicama traže pravdu.

Zbog njih danas objavljujemo sljedeća 82 imena onih koji su u julu 1995. učestvovali u akcijama u Srebrenici:

Željko (Milorad) Lazić, Janko (Ratko) Lazić, Jovan (Vojin) Lazić, Zoran (Nemanja) Lazić, Željko (Boško) Lazić, Zlatomir (Vujadin) Lipovac, Rade (Ljubomir) Lončarević, Dobrinka (Dobrivoje) Ložnjaković, Aleksandar (Dušan) Lučić, Predrag (Ivan) Lukić, Jelenko (Boško) Lukić, Goran (Božidar) Lukić, Goran (Jovo) Lukić, Zoro (Vitomir) Lukić, Milad (Radomir) Lukić, Gojko (Stanoje) Lukić, Zoran (Budimir) Lulić, Milenko (Dimitrije) Majstorović, Miroslav (Savo) Maletić, Mladen (Slavko) Malić, Željko (Mihajlo) Mandić, Ilija (Jovo) Mandić, Sreten (Novak) Marić, Nenad (Branko) Marić, Dragan (Obren) Marinković, Miladin (Uroš) Marković, Zdravko (Trivko) Marković, Milan (Risto) Marković, Miroslav Marković, Goran (Petar) Marković, Ljubomir (Ostoja) Marković, Željko (Nikola) Marković, Radivoje (Čedo) Marković, Radan (Milorad) Marković, Branko (Dušan) Marković, Milo (Miroslav) Marković, Željko (Petar) Martić, Anðelko (Savo) Matić, Radoslav (Mijat) Matić, Cvijan (Jovan) Matić, Mladenko (Mijat) Matić, Ilija (Branko) Matićić, Kosta (Ilija) Matković, Drago (Vlado) Mauna, Ratko (Stevan) Meðedović, Duško (Petar) Mekić, Milenko (Radislav) Menjić, Živko (Milorad) Mičević, Sreten (Drago) Mičić, Cvijetin (Gojko) Mičić, Ljubiša (Vojislav) Mičić, Dušan (Jezdimir) Mičić, Stanko (Nikola) Mičić, Borivoje (Velimir) Mihajlović, Goran (Srećko) Mihajlović, Mladen (Veljko) Mihajlović, Dobrivoje (Pero) Mihajlović, Nenad (Sekula) Mijatović, Zoran (Jovan) Mijatović, Živojin (Radivoje) Mijatović, Aleksa (Ratko) Mijatović, Slavko (Jovan) Mijatović, Milojko (Ljubomir) Mijić, Slavko (Desimir) Mijić, Boro (Veljko) Mijić, Vesna (Milan) Mijić, Bogdan (Slavko) Mikač, Slavko (Savo) Mikerević, Momir (Milutin) Mikić, Nikola (Milivoje) Milaković, Vladimir (Branislav) Milanović, Aleksa (Čedo) Milanović, Pero (Dejan) Milanović, Rodoljub (Nedeljko) Milanović, Marko (Uglješa) Milanović, Veljko (Radovan) Milanović, Duško (Simo) Milić, Rade (Lazar) Milić, Marko (Srećko) Milić, Drago (Dušan) Milić, Ljubiša (Milisav) Milić, Snježana (Ranko) Milić, Predrag (Ilija) Milisavić, Siniša (Miloš) Miljanić, Aleksandar (Ljubo) Miljanović, Srðan (Petar) Milošević, Borislav (Srboljub) Milošević.
(Oslobodjenje)

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.