Zaustavite kulturni urbicid!

Sandzak_outline
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Namjera pravoslavne crkve kao i bivšeg sportiste Bodiroge da na prostorima nekadašnjeg bisera grada Trebinja – Begove Kuće, grade objekte koji duboko vrijeðaju sve Bošnjake, traži energičnu akciju
Zna se, rušenjem 14 džamija kao i spaljivanje, rušenje pa odnošenje kamena u nepoznatom pravcu čuvenog kulturno istoriskog znamenja Trebinja, Begovae Kuće, dešavalo se u onim burnim stradalačkim danima Bošnjaka grada na Trebišnjici.
Izgradnja i otvaranje Osman paše Resulbegovića džamije, u julu prošle godine kao i početak izgradnje porušenih u Mostaćima i Rasovcu, smatrali smo da dolaze ipak neka nova , tolerantnija i rekli bismo civilizaciska vremena u našem voljenom gradu. Meðutim, i tada a Boga mi i ranije, oko prostora srušene Begove Kuće, igrale su se stalno neke igre i nagovještavale da započeti kulturno civilizaciski urbicid u našem gradu nije stao one sada daleke 1993. godine. Naime, evo ove 2006. godine dobijamo informaciju putem medija a i od Islamske Zajednice iz Trebinja o namjerama pravoslavne crkve, pa bivšeg košarkaša Bodiroge, a uz veliku podršku organa u Skupštini opštine, da na tim “očišćenim” prostorima grade neki objekat za potrebe pravoslavne crkve, pa dio nekekvog etnografskog muzeja posvećenog Jovanu Dučću i ,naravno, sportski tereni. Nas ta namjera duboko uznemirava, vrijeða i dokazuje da započeti kulturno istoriski urbicid u Trebinju, evo,ponavljamo ove 2006. godine neki bi željeli da nastave i tako izbrišu tragove življenja Bošnjaka na ovim prostorima.
Tim povodom Bošnjaci Trebinja silinom ratnog vihora i izgona iz svog voljenog grada žive dvanaest godina u dalekoj Australiji, uputili su pismo Dobroslavu Ćuku,načelniku Opštine Trebinje, Nikoli Sekuloviću, pretsjedniku, Pretsjedniku vijeća Ervinu Pobriću, njegovom zamjeniku, Kristijan Shvarc Shilingu visokom pretstavniku za Bosnu i Hercegovinu i brojnim drugim institucijama i pojedincima koji bi po svom položaju,ustavnim obavezama idužnostima morali da reaguju i zaustave i nakane o onome što žele Pravoslavna Crkva i tamo neki pojedinci.
U pismu dr Dobroslavu Ćuku, izmeðu ostalog se kaže: “Obaviješteni smo o namjerama Pravoslavne Crkve i nekadašnjeg sportiste Bodiroge da na prostorima nekadašnje Begove Kuće prepoznatljivog istoriskog, kulturnog zdanja Trebinja, započnu gradnju objekta i sadžaja koji sa ranijim višestoljetnim obitovanjem Begove Kuće, nemaju nikakve veze. Malo je kazati da smo iznenadjeni. nemožemo zapravo da vjerujemo, da se danas, 2006. godine, opet neki krenuli u svojim namjerama započetim i vršenim tokom 1992 i 1993. godine,etničkog čišćenja grada na Trebišnjici i uklanjanju svih znakova o postojanju i življenju Bošnjaka na ovim prostorima.
Mi Vas molimo, da učinite sve kako bi se spriječila i nakon ovog bezumnog čina oskrvnavljena i uklanjanja kulturno istoriske baštine i stoljećima velike vrijednosti sa prostora našeg voljenog Trevbinja. Smatramo svojom ljudskom obavezom da Vam skrenemo pažnju na te namjere u nadi daćete ostati doslijedni riječima izgovorenim prilikom otvaranja Osman Paše Resulbegovića Džamije, da je Trebinje grad i Srba i Bošnjaka i Hrvata i svih njenih dobrih ljudi “I DA SU SVIMA VRATA OTVORENA”.
U pismu Kristijan Shvarc Shilingu, visokom pretstavniku izmeðu ostalog se navodi: “Mi u namjerama da se na prostorima nekadašnje Begove Kuće grade objekti drugih sardžaja koji duboko uznemiravaju i vrijeðaju sve Bošnjake, vidimo, čitamo, saznajemo i temeljnu poriku, etničko čišćenje Trebinja, u kome je do 1992.g živjelo više od 6 hiljada Bošnjaka a sada jedva 50 ljudi., nastavlja se rušilačkim urbicidom. To je poruka, da nama Bošnjacima nema mjesta u svome gradu. čiji su korijeni duboko ugraðeni u svaki pedalj ovog prelijepog grada, kome su Bošnjaci stoljećima davali značajan privredno ekonomski, kulturni civilizaciski zamah i pečat. Obraćamo se Vama da putem Vaših službi učinite sve i da spriječite izvršenje ovih bezumnih i sa dalekosežnih posljedicama namjera.”
Na kraju, Trebinjci Bošnjaci smatraju irelevantnim i protuzakonitim odluke Skupštine opštine koja je prostore Begove Kuće i prostore oko nje, darovala Pravoslavnoj crkvi. Mi u toj takvoj odluci vidimo sondiranje terena , da se izbrišu svi tragovi življenja Muslimana Bošnjaka u Trebinju. Mi Begovu Kuću posmatramo kao biser grada, kao izuzetnu turističku atrakciju, kao dokaz, istoriski, kulturni [potsjecamo zaboravne da je u okviru Begove Kuce postojao i etnografski dio koji je govorio o Bošnjačkoj muslimanskoj prisutnosti na ovim prostorima] ALI KAO DIO NAŠE PROŠLOSTI, NAŠIH DJEDOVA, OČEVA NAS SAMIH ALI I KAO DOKAZ, AKO SE ONA OBNOVI U PRVOBITNOM STANJU, I ISTINITOST RIJEČI GOSPODINA ĆUKA, PA I SEKULOVIĆA KAO I MILORADA DODIKA, NJIHOVOG PREMIJERA I ŠEFA STRANKE.

Familije koje žive u Australiji:

Bašići, Borozani, Bijedići, Ćapini, Čampare, Durakovići, Fetahagići, Habuli, Hadžiahmetovići, Husovići, Kajići, Ramići, Resuloviči, Rokići, Sallahovići, Šehovići, Viðeni, Yellihići, i drugi.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.