KOD GORAŽDA PRONAÐENE ČETIRI ZAGONETNE GROBNICE KARAKTERISTIČNE ZA SREDNJI VIJEK

Sandzak_outline
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Arheolozi Zemaljskog muzeja BiH već desetak dana rade na iskopavanju i istraživanju grobnica u goraždanskom naselju Panorama. Kako saznaje Fena, riječ je o četiri grobnice karakteristične za srednji vijek točnije za period, od desetog do petnaestog stoljeća.”Zaključili smo da su pokojnici koji su ovdje sahranjeni postavljani ili u sarkofage ili su pokrivani drvenim pločama i sa gornje i sa donje strane što nije baš uobičajeno niti svakidašnja pojava ali se s tim susrećemo širom BiH i van nje. To je karakteristično za srednji vijek i za sada možemo zaključiti da se radi o trinaestom možda čak i četrnaestom stoljeću, ali to još ne možemo sa sigurnošću tvrditi dok ne pronaðeno neki pouzdaniji dokaz” – kazao je Feni arheolog Zemaljskog muzeja BiH mr. Mirsad Sijarić dodajući da je pored skeletnih ostataka za sada pronaðeno par komada željeza za koje se ne može sa sigurnošću reći o čemu se radi.

Prema riječima Sijarića to će pokazati laboratorijske analize koje će biti obavljene u Zemaljskom muzeju

‘Jedini malo zanimljiviji nalaz je komad mermerne pločice koja je pronaðena uz kost u jednom od grobova što je apsolutna rijetkost i nepoznanica da je nekada negdje pronaðeno tako nešto i nismo sigurni kako to protumačiti’ – istaknuo je Sijarić.

”Što se tiče skeletnih ostataka oni će biti snimljeni, nacrtani i fotografirani i vraćeni na svoje mjesto, dakle neće se nositi u Sarajevo za razliku od pokretnog materijala koji pronaðemo. On će biti upakiran i poslan u konzervatorsko-registratorsku radionicu u Zemaljskom muzeju gdje će biti očišćen i ispitan” – dodao je on.

Zbog ograničenih financijskih sredstava na lokalitetu Panorama radit će se još oko sedam dana. Potom će biti uraðen detaljan izvještaj i iscrpan elaborat o provedenim iskopavanjima kao i prijedlog što raditi dalje, a koji će biti dostavljeni relevantnim institucijama i ustanovama u našoj zemlji.

”Mislim da se u narednom periodu ne može mnogo učiniti. Situacija na terenu je takva da je teško očekivati bez znatno većih financijskih sredstava da se, bar kada je riječ o ovom lokalitetu, može uraditi nešto više” – riječi su arheologa Zemaljskog muzeja BiH.

Grobnice u naselju Panorama pronaðene su još prošle godine prilikom radova na izgradnji kolektora površinskih voda u naselju Rasadnik.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.