Da li su Bošnjaci i bosanska armija čudo ili Božiji miljenici?!

Sandzak_outline
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Da li je to samo slučajnost ili su Bošnjaci i bošnjačka armija zaista nešto posebno i čudno?
Prije dolaska Turaka na Balkan bosanskim banovima je pošlo za rukom da potčine srpske, hrvatske i dalmatinske vladare. Bosanci su u tom periodu stalno napadani sa istoka i zapada, meðutim, konstantno su poražavali i tukli neprijatelje.
Godine 1737., u poznatom boju pod Banjalukom Bošnjaci su porazili tada najveću imperiju u svijetu tj. Austrougarsku armiju. U to vrijeme su Bošnjaci bili napušteni od Osmanlija, a Bosna se nalazila u teškoj ekonomskoj situacija. Zemljom su harale suše, bolesti i većina mladih Bošnjaka je bila na ratištima izvan zemlje. Austro-Ugari su poput Srba i Hrvata u posljednjem ratu pomislili da je to pogodna prilika za slamanje Bošnjaka, no meðutim, grdno su se prevarili i doživjeli sramni poraz.
Prije toga su Bošnjaci kao elitne jedinice rasporeðivani na najteža ratišta, kako u Aziji, tako i u Evropi.
Takoðer, tokom Prvog svjetskog rata Bošnjaci su bili najelitniji i najbolji borci. Njihove linije nije mogao niko probiti i zbog velikih junaštava dobijali su najviša odličja od tadašnje Austro-Ugarske vlade. Na italjanskom frontu Bošnjaci su zabilježili velike uspjehe, zašto im Austrija i danas odaje počast.
Tokom Drugog svjetskog rata 1944. godine kada je Hitler počeo gubiti odlučio je napraviti Handžar diviziju od Bošnjaka nadajući se da će ga oni spasiti sigurnog poraza. Pripadnici Handžar divizije su se prvi pobunili protiv Njemaca u Parizu. Partizani su vrlo dobro znali za borbenost Bošnjaka pa su ih na sve načine pokušavali privući u svoje redove. Nažalost, Bošnjaci su se kroz historiju gotovo uvijek borili na strani drugih.
Nakon pada pod Osmansku vlast Bošnjaci su se po prvi put na kraju dvadesetog stoljeća borili za sebe. Srbi i Hrvati kao da nisu ništa naučili iz svoje historije. Ponovo su htjeli uništiti Bošnjake. Podmuklo i kukavički napali su ih iznenada i nenaoružane. No meðutim, nesalomivi Bošnjaci su veoma brzo stali na noge i zaustavili podivljale horde zla i vjerovatno bi ih potukli do nogu da se drugi nisu umiješali.
Nakon svega navedenog čovjek se s pravom upita da li su Bošnjaci i Bosanska Armija čudo ili su Božiji miljenici? Zapitajmo se zašto je tako?

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.