Šta smo: prvo Bošnjaciili prvo muslimani

Sandzak_outline
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Od svrsetka ovog zadnjeg rata pa na ovamo, cijelo vrijeme se namece jedno pitanje nama Bošnjacima. Jesmo li mi prvo Bošnjaci pa onda muslimani ili obrnuto, prvo muslimani pa onda Bošnjaci? To pitanje naizgled lako za odgovor i nebitno za nas svakodnevni “mali” zivot, ustvari je od sustinskog znacenja za nas narod Bošnjački. Odgovor nije lak. Odnosi se na cijeli jedan narod ali ga svaki pojedinac iz tog naroda mora sam sebi odgovoriti. Neko ce reci ” To nije toliko ni bitno”. Eeee, upravo obrnuto. Veoma je bitno. Neko ce reci “Ja sam i Bosnjak i musliman podjednako”. Paaa, da ali i ne. Jesi li prvo Bosnjak pa onda musliman ili musliman pa Bosnjak? Pazite pitanje nije lako za odgovoriti. Trebate dobro razmisliti.Odgovor na to pitanje, od sustinske vaznosti za nas narod (da nekazem -opstanka naseg naroda), nalazi se u odgovoru na jedno drugo pitanje. Muslimani ili “ostali”? Bosna i Hercegovina ili Jugoslavija? Domobrani ili partizani? Komunisti ili “begovi”? Austro-Ugarska ili Kraljevina SHS? Turska ili Austro-Ugarska? Husein-kapetan Gradascevic ili Turci? Turci ili stari Bosnjani?

To pitanje je pitanje koje se postavlja svuda i u svakoj prilici. Nekada u prikrivenoj i indirektnoj formi a nekada sasvim otvoreno i direktno. Takode se sugerisu i odgovori uglavnom orijentisani prema aktualnoj politickoj potrebi. Medutim zasto je odgovor na to pitanje uopste toliko i bitan? Pa iz prostog razloga sto na pragu novog mileniuma, kao poslijednji narod na kugli zemaljskoj, a svakako u Evropi, mi Bošnjaci jos uvjek nismo nacionalno sazreli. Jedan veliki dio nas jos uvjek veze svoje religijsko osjecanje prema naciji te tako ispada da smo mi isti narod kao naprimjer Iracani. Vjerujte mi na rijec to i Iracanima suludo zvuci. Kad smo vec slucajno kod Iracana spomenuo bih da su oni velikim dijelom muslimani ali da su u ratu sa Kuvajtom uvijek bili prvo Iracani. Nasuprot njima Kuvajt je zemlja sa jednim od naj extremnijih tumacenja islamskih zakona i obicaja ali su u ratu protiv Iraka uvjek bili prvo Kuvajcani.

Odredjivanje nas samih prema tom pitanju dovesce nas u ravnopravan polozaj sa drugim evropskim narodima u smislu zastite i odredivanju nasih nacionalnih interesa. Jer kako sada stvari stoje mi smo jedini u ovom dijelu svijeta koji nemaju odreden i ozbiljno osmisljen nacionalni interes. Samim tim nemozemo imati niti veceg ekonomskog prosperiteta kao ni prosperiteta u drugim bitnom oblastima. Mi kao takvi sigurno nemamo mjesta u ovoj sadasnjoj Evropi, Evropi bez unutranjih granica i sa veoma jakim vanjskim granicama.

Vezivanje nacije za religiju dovodi i do pogresnog i nejasnog tumacenja nase historije. Tako se vec zadnjih stotinjak godina nase porijeklo objasnjava apsolutno historijski neutemeljenim i do krajnjih granica naucno banalnim teorijama. “Bošnjaci su nastali od Srba i Hrvata, Bošnjaci su nastali od Ilira, Bošnjaci su Turci koji govore slavenski jezik. Da bi smo mi sami objasnili ostalome svijetu svoje porijeklo ,svoju kulturu i svoj jezik moramo prvo sami sa sobom rascistiti neka pitanja. Jedno od tih pitanja, najbitnije, je i ono pitanje sa pocetka teksta.

Zapitajtese i sami. Ali pazite odgovor nije lak. JESMO LI MI PRVO Bošnjaci PA ONDA MUSLIMANI ILI PRVO MUSLIMANI PA ONDA Bošnjaci?

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.